De tentoonstelling werpt nieuw licht op 19de- en vroeg 20ste-eeuwse moderne kunstenaars en ontwerpers die niet alleen voor de elite wilden werken, maar zoveel mogelijk mensen wilden bereiken. Een verhaal over de verbondenheid van esthetiek en ethiek, waarin ook de wisselwerking tussen Europese en buiten-Europese kunst en vormgeving aan de orde komt. Met werk van o.a. Van Gogh, Thonet, Millet, Jozef Israëls, Breitner, Robertson, Valadon, Jan Toorop, William Morris, Berlage, Léger, Cassandre, Krull, Breuer en anderen, en objecten uit onder meer Marokko, Indonesië en Fiji.
Beeldend kunstenaars die vonden dat hun winst aan individuele vrijheid was betaald met verlies aan directe betrokkenheid bij de samenleving, richtten zich op ‘gemeenschapskunst’. Geëngageerde ontwerpers die zich lieten inspireren door technologische en maatschappelijke moderniteit ging het niet alleen om schoonheid, maar ook om het ‘ware’ en het ‘goede’. Goed vormgegeven gebruiksvoorwerpen zouden een positieve invloed op de mens en zijn omgeving hebben.
Beeld:Vincent van Gogh, Outskirts of Paris, View from Montmartre, 1887, collection Stedelijk Museum Amsterdam, donation VVHK, 1949