Tentoonstellingen aanmelden

Mondriaan en WOII

Het Mondriaanhuis, Amersfoort

Tip van Museumtijdschrift:

In het geboortehuis van Piet Mondriaan (1872-1944) bevindt zich het Mondriaanhuis, een museum toegewijd aan deze Nederlandse pionier van de abstracte kunst en kunstbeweging De Stijl (die recent uit de Canon van Nederland is verwijderd). In 2017 onderging het museum een grondige herinrichting. Met een kleine eigen collectie werken, richt het Mondriaanhuis zich voornamelijk op het leven van de schilder en de zoektocht naar zijn kenmerkende geometrisch-abstracte stijl. Zo is Mondriaans Parijse atelier nagebouwd, en ook de video-installaties (ontwikkeld door Tinker Imagineers) die zijn artistieke ontwikkeling weergeven zijn fascinerend. Met name de audiovisuele 3D-impressie van Mondriaans ervaringen in New York, die leidden tot ‘Victory Boogie Woogie’ – zijn laatste, onvoltooide werk – is een betoverende en meeslepende totaalbeleving.

In dit herdenkingsjaar omtrent 75 jaar vrijheid besteedt het museum aandacht aan de Tweede Wereldoorlog, het concept entartete kunst en de gevolgen hiervan voor Mondriaan, aan de hand van een klein aantal persoonlijke spullen, zoals een platenspeler en koffer. Het is een zeer bescheiden presentatie, te bescheiden om aan te raden als losse tentoonstelling. Maar in het geheel is het Mondriaanhuis zeker een bezoekje waard.

In 2020 viert Nederland 75 jaar vrijheid. Het Mondriaanhuis sluit hierbij aan met een presentatie over Mondriaan en de Tweede Wereldoorlog. De bescheiden tentoonstelling gaat in op de door Hitler geïntroduceerde idee van ‘Entartete Kunst’ en op de vlucht van Mondriaan naar Amerika. Daar in de nieuwe wereld weet Mondriaan, inmiddels 68 jaar, zich als kunstenaar nogmaals te vernieuwen en maakt hij zijn meesterwerk Victory Boogie Woogie.

Beeld: website Mondriaanhuis

 

Van 24 apr 20 20

t/m 31 dec 20 21