In de Noorderlicht Studio is de tentoonstelling ‘MUDDY PINK DINOSAUR’ van de Vlaamse kunstenaar Sarah Carlier (Izegem, 1981) te zien. In haar foto’s en video-installaties tast zij de rol van kunst in het alledaagse leven af. Wat maakt iets tot kunst? En wat heeft de samenleving eraan?

In het voorjaar van 2021 was Carlier de eerste artist in residence in de Noorderlicht Studio. Van daaruit maakte ze de stad tot haar atelier; ze verzamelde er objecten en verhalen, deed ingrepen in de openbare ruimte, benaderde Groningers die zelf creatief bezig waren en vroeg ze om hun werk aan haar uit te lenen. Carlier’s criterium daarbij was dat deze kunstwerken ‘gemaakt werden vanuit een intrinsieke behoefte om te creëren, en niet vanuit een gewenst kunstenaarschap’.

Juist de flexibele houding die ten grondslag ligt aan creativiteit – het loskomen uit de eigen denkbeelden, de dingen van alledag in een nieuw licht kunnen zien – is waar het makerschap van Carlier om draait. Al haar ‘studies’, kunstvondsten en het door haar gemaakte nieuwe werk dat op dit alles geïnspireerd is, komen als een speelse mix samen in de tentoonstelling ‘MUDDY PINK DINOSAUR’. Carlier daagt de toeschouwer uit om anders te kijken; naar zijn/haar directe omgeving, naar de wereld én naar kunst.