Dit najaar toont het Rijksmuseum in de Philipsvleugel ruim 90 kunstwerken uit de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen. De tentoonstelling biedt een unieke gelegenheid deze buitengewone collectie in Nederland te zien, aangezien het museumgebouw in Rotterdam gesloten is voor renovatie. Te zien zijn wereldberoemde werken als De toren van Babel van Pieter Bruegel I, La petite danseuse de quatorze ansvan Edgar Degas en de pas gerestaureerde Infinity Mirror Room – Phalli’s Field (Floor Show) van Yayoi Kusama.

Friso Lammertse, conservator 17de-eeuwse Nederlandse schilderkunst Rijksmuseum: Alles wat de mens in zijn leven meemaakt, zoals geboren worden, de jeugd, volwassen worden, seksualiteit, ouderdom en overlijden, is universeel, maar werd door de eeuwen heen steeds anders ervaren. De tentoonstelling biedt als het ware een reis door het menselijk bestaan vanaf de middeleeuwen tot nu.

Internationaal vermaard
De collectie van Museum Boijmans Van Beuningen, grotendeels bijeengebracht door Rotterdamse verzamelaars, industriëlen en havenbaronnen die de kunst een warm hart toedroegen, is internationaal vermaard. Het museum bezit beroemde oude meesters en een vooraanstaande verzameling hedendaagse kunst.

Selectie
Een selectie hiervan zal in het Rijksmuseum te zien zijn. Naast de al genoemde werken zijn Twee meisjes bij een appelboom van Edvard Munch (1905), Vincent van Goghs Portret van Armand Roulin (1888), Compositie met kleurvlakjes van Piet Mondriaan (1917), De schiettent van Pyke Koch (1931) en De marskramer van Jheronimus Bosch (ca. 1500) te zien. Ook is er werk te zien van Cindy Sherman, Salvador Dalí en Pablo Picasso. Daarnaast is er een ruime keuze van toptekeningen uit het prentenkabinet te zien met werk van onder anderen Käthe Kollwitz, Hendrik Goltzius, Peter Paul Rubens en Matthias Grünewald. De tentoonstelling is thematisch opgebouwd, waardoor kunstwerken uit alle tijden in samenhang te zien zijn.

Voor het eerst
In het Rijksmuseum is Yayoi Kusama’s Infinity Mirror Room – Phalli’s Field (Floor Show) (1965/1998) voor het eerst te zien sinds de uitvoerige restauratie. Maandenlang werkte een team van restauratoren van Museum Boijmans Van Beuningen aan het schoonmaken van de fallussen van witte stof met rode stippen, zodat dit werk er in het Rijksmuseum weer als nieuw uit ziet. Yayoi Kusama behoort tot de belangrijkste hedendaagse kunstenaars.

Voor iedereen
Vanaf het Museumplein zal voor iedereen het lichtkunstwerk Breathe, Walk, Die van Ugo Rondinone (2014) voor iedereen te zien zijn. Dat wordt op de achtergevel van het Rijksmuseum geplaatst. Het atrium van de Philipsvleugel wordt gevuld met een werk van Donald Judd (Zonder titel, 1984) dat is opgebouwd uit grote aluminium kleurvlakken.

Aanleiding
De jarenlange renovatie van het museumgebouw van Museum Boijmans Van Beuningen vormt de belangrijkste aanleiding voor deze samenwerking. De opening van Depot Boijmans van Beuningen in 2021, het eerste publiekelijk toegankelijke collectiegebouw ter wereld, zorgt ervoor dat de collectie nog wel toegankelijk is. In het Rijksmuseum zijn voor het eerst sinds 2019 in Nederland veel belangrijke stukken uit de Rotterdamse collectie weer in een museale presentatie te zien.

Beeld: Persbericht Rijksmuseum