Tentoonstellingen aanmelden

Museum in de oorlog – Kunst in vrijheid

Kunstmuseum Den Haag, Den Haag

Het Kunstmuseum is nog niet zo lang open als de oorlog uitbreekt, maar toch dreigt het te worden gesloopt als de Atlantikwall wordt aangelegd. Gelukkig kan dat worden voorkomen, maar de oorlogsjaren hebben enorme impact op het museum. Het gebouw krijgt het zwaar te verduren en de museumstaf moet veel uitdagingen het hoofd bieden om de collectie zo goed mogelijk door de oorlog te loodsen. Kunstmuseum Den Haag heeft historisch onderzoeker Geert-Jan Mellink gevraagd uitvoerig onderzoek te doen naar de eigen geschiedenis in de bezettingsperiode. Daarnaast heeft Lynne van Rhijn (conservator moderne kunst RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis) onderzocht welke uitwerking de bevrijding had op de experimentele kunst in Den Haag. Met een kleine tentoonstelling en een publicatie vieren we 76 jaar vrijheid en staan we stil bij de vraag hoe het museum de Duitse bezetting doorstond en hoe het museum en de Haagse kunst in de jaren daarna weer opveerden.

In de tentoonstelling wordt een beeld geschetst van de oorlogsjaren aan de hand van fotomateriaal, historische documenten en beeldbepalende kunstwerken, waaronder een politiek geladen schilderij van Carel Willink dat het museum in 1939 aanschafte. Ook zijn enkele mode-objecten te zien, zoals een bevrijdingsrok en een jurk van parachutestof. Verder wordt het gevoel van vrijheid in beeld gebracht aan de hand van naoorlogse kunstwerken, gekoppeld aan het onderzoek van Lynne van Rhijn. Een selectie werken van onder andere Ouborg en Nanninga geeft een mooie indruk van de spontane abstractie die in de jaren 1945-1950 in Den Haag ontstond.

Beeld: Stadhouderslaan hoek Cornelis de Wittlaan, overgang over de tankgracht bij het Gemeentemuseum, ca. oktober 1945. Haags Gemeentearchief.

Van 1 mei 20 21

t/m 6 jun 20 21