Wat kan een museum bijdragen aan het feest als zijn zusterinstelling na meer dan tien jaar weer opengaat? Na een bezoek aan het KMSKA, en wellicht ook een terrasje meepikken in een van de omliggende cafés zoals de Hopper, l’Entrepôt du Congo of Zurich, kan de Antwerpenaar dit najaar in het M HKA genieten van een ambitieus aanbod hedendaagse kunst.

Terwijl de Vlaamse beeldende kunstcollectie eindelijk opnieuw terugkeert naar het grondig gerenoveerde KMSKA (Koninklijk Museum voor Schone Kunsten), heeft de Vlaamse gemeenschap ook de volgende infrastructurele sprong ingezet die het Vlaamse museumlandschap naar een meer internationaal niveau zal tillen. Zoals eerder al aangekondigd, zal het een nieuw gebouw voor hedendaagse kunst realiseren voor het M HKA, de tweede culturele erfgoedinstelling van de Vlaamse Gemeenschap. Later dit jaar zal hiervoor een nieuwe architectuurwedstrijd worden uitgeschreven. Het toekomstige gebouw zal het mogelijk maken de collectie hedendaagse kunst zichtbaarder te maken en beter te situeren binnen een consistent verhaal.

Het M HKA is intussen begonnen met de belangrijke werkzaamheden in afwachting van het nieuwe museumgebouw, dat aanzienlijke permanente collectiepresentaties zal omvatten. Vanuit die optiek vult het M HKA de feestelijke heropening van zijn zusterinstelling aan met een vooruitblik op wat nog komen zal. Bezoekers van het heropende KMSKA kunnen dit najaar ook een grote tijdelijke tentoonstelling bezoeken met 24 stukjes van een toekomstige puzzel  ̶ 24 internationale artistieke sleutelfiguren  ̶  die later in het nieuwe Vlaamse museum voor hedendaagse kunst gepresenteerd kunnen worden.

De tentoonstelling, die een uitgebreid beeld wil geven van de collectie van het museum, weerspiegelt de ambities van het museum op langere termijn door het werk te tonen van verschillende kunstenaars die reeds als vaste waarden in de collectie worden beschouwd, naast kunstenaars die het museum in de komende jaren wil opnemen of van wie het de aanwezigheid in de collectie wil versterken. Naast de grote finale van een decenniumlange renovatie van het KMSKA, kondigt deze tentoonstelling in het M HKA het begin van een nieuw traject aan.

De tentoonstelling is genoemd naar een sleutelboek over de specifieke praktijk van musea voor hedendaagse kunst, Museum in Motion, vanuit de optiek dat dit de concrete benadering is die in de komende jaren gevolgd zal worden. Het museum zal zijn historiografie parallel met het bouwproces moeten ontwikkelen. De aanzet tot deze dialoog bestaat uit een beknopte selectie die de artistieke en collectieteams van het M HKA gezamenlijk hebben gemaakt van twee dozijn kunstenaars die volgens hen deel zouden moeten uitmaken van onze referentiekaders. Een aantal bekende namen komen hier niet aan bod, omdat ze al een wezenlijk deel uitmaken van de bestaande referentiekaders. Het is een eerste, ambitieuze en richtinggevende voorbode, gepresenteerd in de twee grote ruimten van het museum, die de aanzet geeft tot een bezinning die zal worden voortgezet naarmate ook het nieuwe gebouw vorm krijgt.

Beeld: M HKA – Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen