Deze zomer komen twaalf intieme topstukken uit het Rijksmuseum naar twaalf musea in Nederland. In elke provincie één. Elk topstuk ontmoet in deze musea een verwant topstuk uit de eigen collectie van het museum: een perfecte Match. Elk tweespan is te zien vanaf 30 juni of vanaf 1 of 2 juli, tot en met 3 september.

Ook Museum Nagele mag zich tot de deelnemende musea rekenen. Op 30 juni maakt Museum Nagele een perfecte Match tussen haar eigen klimtoestel Iglo (1957) van Aldo van Eyck met een Klimboog (1956) van dezelfde maker. Het Rijksmuseum heeft speciaal met het oog op Match deze Klimboog uit de eigen collectie laten restaureren.

Twaalf musea, twaalf topstukken
De musea die aan dit project meedoen liggen verspreid over Nederland; in elke provincie één. Zij hebben elk een passend topstuk uit het Rijksmuseum uitgezocht om te combineren met een topstuk uit de eigen collectie. Het project is een initiatief van de Stichting M6, onder het motto ‘Match’.

Boek
Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerd boek waarin alle 24 kunstwerken staan afgebeeld. Twaalf schrijvers hebben een bijdrage geleverd aan het boek Match. Vincent Ligtelijn heeft over de bijzondere match van Museum Nagele geschreven.

Naast Museum Nagele zijn de deelnemende musea: Gemeentemuseum het Hannemahuis, Groninger Museum, Museum De Buitenplaats, Stedelijk Museum Kampen, Museum Henriette Polak, Stedelijk Museum Alkmaar, Museum Huis Doorn, Museum Gouda, Zeeuws Museum, Museum het Markiezenhof en het Limburgs Museum.

Het project is te volgen op de website www.schattenuithetrijks.nl
De deelname van Museum Nagele is mede mogelijk gemaakt door BPD Ontwikkeling BV en gemeente Noordoostpolder.

De presentatie in Museum Nagele wordt op feestelijke wijze geopend op 30 juni 2023. Nadere informatie volgt op www.museumnagele.nl