Voor dit fotoproject heeft Myrthe Effing (Delden, 1992) meerdere gedichten van Willem Wilmink vertaald naar het nu. Gedichten die jaren geleden zijn geschreven door de bekende dichter uit Enschede, maar tegenwoordig ook nog actueel zijn. Zoals het verhaal van Elias (17), die de oorlog ontvluchtte in Syrië en in Enschede terecht kwam. Hij beleefde de oorlog zoals Willem Wilmink hem al beschreef in het gedicht ‘oorlog’.
Voor deze fotografische vertaling van de gedichten, heeft Myrthe alleen gebruik gemaakt van inwoners uit Twente, om op deze manier de gedichten naar het Twente van nu te vertalen.
Het hoofdthema bij deze expositie is het gedicht ‘Enschede huilt’, waarbij de vuurwerkramp van 20 jaar geleden wordt herdacht. Het verdriet van deze ramp is nog steeds zichtbaar. Met deze fotoserie wil Myrthe laten zien dat het gemis van de slachtoffers en het verdriet nog altijd leeft in Enschede, maar dat de stad zich tegelijkertijd ook weer heeft herpakt.
De feestelijke opening zal plaatsvinden op zondag 5 september 2021 om 16.00 uur en zal worden verricht door niemand minder dan Matthijs van Nieuwkerk.