De veengronden verbergen eeuwen aan mysteries. Vanaf de prehistorie tot na de Middeleeuwen voelden mensen ontzag voor de veengronden. Hier huisden namelijk de goden en geesten die men maar beter gunstig kon stemmen. De voorwerpen en lichamen die eeuwen later gevonden werden tijdens de turfwinning zijn daar ook niet per toeval terecht gekomen, maar zijn ritueel geofferd.

Niet alleen veengronden/moerassen verbergen mysteries maar ook het veen als materiaal bevat veel bijzondere eigenschappen. Zo kan één cel van het veenmos tot wel 20 keer zijn volume aan water opnemen, is het in gedroogde vorm(turf) brandbaar en geeft het meer warmte af dan hout. Je kan er actieve kool van maken die goed is voor medicijnen (norit) en filters voor de zuivering van lucht en water. Kunstenares Dioni ten Busschen maakt van dit veen kunst en gebruikt het om wanden mee te stuken.

Dioni ten Busschen werkt sinds 1982 als beeldend kunstenaar en is gespecialiseerd in portretten en schilderijen in opdracht. Sinds 2010 is Dioni gefascineerd door het materiaal veen/turf en de natuur in de veengronden. Het beheersen van deze veen-substantie was voor haar een uitdaging. Nog nooit eerder is veen op deze manier gebruikt. Zo maakt Dioni sculpturen, schilderijen, aquarellen, objecten, meubels en wandbekleding van dit materiaal. De natuurlijke omgeving van het veen inspireert de keuze van haar onderwerpen. Tevens heeft Dioni een vaste tentoonstelling in de Peatart Gallery, Kerkstraat 76 in Amsterdam.

Vanaf 24 september 2022 t/m 14 januari 2023 zal de tentoonstelling “Mysteries van het veen” van kunstenares Dioni ten Busschen te bewonderen zijn in Museum Veenendaal. Aansluitend hierop zullen diverse activiteiten georganiseerd worden. Houd onze website en sociale mediakanalen in de gaten voor meer informatie.