Tentoonstellingen aanmelden

Bloed, zweet en walvistraan

Fries Scheepvaart Museum, Sneek

Ze waren de helden van de wederopbouw. De walvisvaarders die zich na de oorlog in het Zuidpoolgebied in het zweet werkten, om walvissen te vangen en te verwerken tot traan – een van de grondstoffen voor margarine.
In deze tentoonstelling zien en horen we hoe de walvisvaarders van toen, daar met de kennis van nu op terugkijken. Door de grootschalige jacht werd de walvis met uitsterven bedreigd. De walvisvaart werd niet langer gezien als het toonbeeld van trots, het werd bijna taboe om er over te praten.
De walvisjacht is verboden, maar nog steeds zijn er zorgen over het voortbestaan van de grootste dieren op aarde. De motoren van de almaar groter wordende containerschepen zouden hun communicatie verstoren. En de plastic soep is een groot gevaar voor hun gezondheid.
De tentoonstelling is gemaakt door gastcurator Anne-Goaitske Breteler. Zij maakte als cultureel antropoloog uitgebreid studie van de na-oorlogse walvisvaart. De tentoonstelling wordt ondersteund door soundscapes van Tristan Visser die naar het Poolgebied reisde om muziek te maken met walvissen.

Beeld: website Fries Scheepvaart Museum

Van 23 mrt 20 21

t/m 5 sep 20 21