De serie portretten roepen een beeld op van New York in de jaren tachtig en begin jaren negentig van de vorige eeuw. Polaroids and Portraits is onderdeel van de tentoonstellingsserie Nacht in/Dag uit, waarbij het werk als de avond valt verschijnt en bij zonsopkomst weer verdwijnt.

Tussen 1984 en 1995 komt Pieter Vandermeer jaarlijks in New York. Onvermoeibaar loopt hij daar door de wat ‘ruigere’ buurten.  Kijkt in verwondering rond en knoopt gesprekken aan. Hij is open en toont zijn oprechte interesse. Zo krijgt hij 352 New Yorkers voor de lens. Van alle leeftijden, kleuren en achtergronden.

Pieter werkt met een ‘legendarische’ Polaroid Land Camera. De foto’s geeft hij direct aan zijn modellen. De negatieven bewaart hij veilig in een tas met een watertank. Hij krijgt lokaal bekendheid. Zijn straatnaam: ‘Polaroid Man’.

De polaroid negatieven belanden thuis op een plank in een kast. Door allerlei omstandigheden blijven ze daar heel lang liggen. Het archief van Pieter Vandermeer wordt ondergebracht in het Nederlands Fotomuseum. Bij het archiveren kwamen de New York portretten weer tevoorschijn.

Pieter Vandermeer (1940) was meer dan 30 jaar nauw als fotograaf betrokken bij het Internationaal Film Festival Rotterdam en bij Poetry International. Hij zette talloze bekende schrijvers en filmregisseurs op de plaat. Zijn foto-archief bevat nog een schat aan uniek werk. En vertegenwoordigt een grote culturele waarde.

Beeld: Pieter Vandermeer, Nederlands Fotomuseum