In 2017 is door Leon Schröder (59), in het kader van zijn Master Fotografie, het project Naked Rotterdam gerealiseerd. Naked Rotterdam was een hommage aan de Amerikaanse kunstenaar Greg Friedler (1970 – 2015). Friedler startte zijn ‘Naked’ serie met Naked New York. Daarna volgden Naked los Angeles, Naked London en Naked Las Vegas.
In 2015 pleegde Friedler zelfmoord. De vader en broer van Friedler kwamen in 2017 naar Nederland om het eerste exemplaar van Naked Rotterdam in ontvangst te nemen.
Het concept van de Naked serie draait om identiteit. We hebben namelijk een publieke identiteit en een privé identiteit. In de Naked boeken wordt telkens van een ieder het publieke, geklede, portret getoond met daarnaast het privé, ongeklede, portret. Verder leest de kijker het beroep en de leeftijd van die persoon. Naked Rotterdam heeft hem doen beseffen hoezeer het gevoel ‘niet aan de norm te voldoen qua uiterlijk’ leeft in onze samenleving en hoeveel mensen onder dat gevoel gebukt gaan. Social media spelen hierin een belangrijke, negatieve, rol.
Naked The Hague is het vervolg op het succesvolle ‘Naked Rotterdam – A Tribute to Greg Friedler’.
Vanwege de reacties die Naked Rotterdam teweegbracht, besloot Schröder Naked The Hague te gaan maken. Anders dan het project in Rotterdam heeft Naked The Hague een specifiek sociaal-maatschappelijk doel, namelijk de bewustwording over ons lichaamsbeeld.