Tentoonstellingen aanmelden

Nam June Paik – The Future is now

Stedelijk Museum Amsterdam, Amsterdam

Groot overzicht van Nam June Paik, een van de meest visionaire en invloedrijke pioniers van de vroege videokunst. Zijn werk is multidisciplinair, experimenteel, innovatief en speels en van grote invloed op de generaties na hem.

Nam June Paik (1932, Korea-VS, 2006) wordt geboren in Zuid-Korea, groeit op in Japan, studeert muziek in Duitsland en neemt deel aan een internationaal netwerk van Fluxus-kunstenaars. Paik ziet al vroeg in wat de impact van massamedia zullen zijn. Hij introduceert de term ‘elektronische snelweg’ en voorspelt daarmee de toekomst van de communicatie in het internettijdperk. Paik legt een relatie tussen kunst en technologie, tussen Oost en West, en reflecteert op de invloed die technologie heeft op de globalisering, en daarmee op ons dagelijks leven.

Het Stedelijk heeft een lange relatie met Nam June Paik, dat hem al in 1977 bij het Nederlandse publiek introduceert met een grote solotentoonstelling. In 1984 neemt Paik ook deel aan The Luminous Image, een uitgebreid overzicht van hedendaagse videokunst, met de video-installatie Homage to Stanley Brouwn (1984). Een iconisch werk van Paik in de collectie van het Stedelijk is TV-Buddha uit 1974, een installatie waarbij een 18e-eeuws houten Boeddhabeeld zichzelf ‘bekijkt’ op een modern televisietoestel, en dat typerend is voor de invloed (zen)boeddhisme op Paiks benadering van kunst en technologie.

Beeld: Nam June Paik, TV Garden, 1974-1977 (2002). Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen, Düsseldorf © Estate of Nam June Paik

 

Van 14 mrt 20 20

t/m 23 aug 20 20