Tentoonstellingen aanmelden

Natasja Kensmil – Monument der regentessen

Hermitage Amsterdam, Amsterdam

Vanaf 20 november 2020 is werk van beeldend kunstenaar Natasja Kensmil te zien in de Amsterdam Museum-vleugel van de Hermitage. Haar indrukwekkende schilderijen vormen een tijdelijke aanvulling op de tentoonstelling ‘Groepsportretten van de 17e Eeuw’. De interventie is getiteld Monument der Regentessen en toont te midden van meer dan twintig historische groepsportretten andere blikken op deze periode in de geschiedenis en op de schilderijen waarop doorgaans welvarende burgers zich lieten portretteren.

Dit is de tweede keer dat het Amsterdam Museum een hedendaagse maker uitnodigt om een interventie te realiseren in de presentatie ‘Groepsportretten van de 17e Eeuw’ en dit Amsterdamse erfgoed te voorzien van nieuwe perspectieven.

Te zien
Verspreid tussen de historische groepsportretten hangen vijf nieuwe schilderijen van Natasja Kensmil. Curator Imara Limon (Amsterdam Museum): ‘’De kunstwerken van Kensmil zijn een krachtige aanvulling op de collectie portretten van Amsterdamse bestuurders in de tentoonstelling ‘Groepsportretten van de 17e Eeuw’. Met haar doeken van indrukwekkend formaat in dikke lagen donkere verf robuust geschilderd en toch vol met details, bevraagt Kensmil vanuit het nu de geschiedenis van deze periode, doorbreekt ze de vaak nog eenzijdige blik op dit erfgoed en haalt  verontrustende elementen naar boven. In het werk van Kensmil vervagen de grenzen tussen hier en overzee, tussen goed en kwaad en laat ze zien dat de spoken van het verleden nog altijd doorwerken in het heden.’’

Beeld: Monuments of Regents (2020) – Natasja Kensmil. Fotograaf: Peter Cox

Van 20 nov 20 20

t/m 29 aug 20 21