Dromerige natuurlandschappen, mysterieuze stadsgezichten en idyllisch boerenland. Van 9 juni tot en met 8 september 2024 presenteren we de tentoonstelling ‘Nederland in 150 landschappen’. In de Bergkerk word je meegenomen op een reis door het Nederlandse landschap van de afgelopen 150 jaar.

Nederland in 150 landschappen
De zomertentoonstelling geeft je een verrassend beeld van de ontwikkeling en verbeelding van het Nederlandse landschap sinds de negentiende eeuw. Aan de hand van diverse invalshoeken leiden we je langs schilderijen en tekeningen uit alle delen van het land. De tentoonstelling is samengesteld door gastcurator Rob Smolders en vormgegeven door Studio Koster van Lienen.

Collectie Knecht-Drenth
Het echtpaar Tijmen Knecht en Hélène Drenth legde in de laatste decennia van de twintigste eeuw een collectie aan van meer dan 700 schilderijen, tekeningen en prenten met landschapskunst en stadsgezichten. De collectie bevat werken van bekende namen als J.H. Weissenbruch, Paul Gabriël en Hendrik Mesdag. Ook eigentijdse kunstenaars als Theo Jordans en Marjolijn van den Assem en werken van onder andere Hendrik Chabot en Jan Voerman senior hebben een belangrijk aandeel in de tentoonstelling.

Het echtpaar heeft in de omvangrijke kunstcollectie de transformatie van stad en platteland willen vastleggen. In 2003 werd de collectie, na bemiddeling van de Deventer antiquair Jan Strik, geschonken aan Gemeente Deventer. Topstukken uit deze collectie maar ook bruiklenen van nog werkzame landschapschilders zijn straks in de Bergkerk te zien.

Beeld: Gezicht op plas met waterlelies door Jan Sirks (1885 -1938) (Collectie Museum De Waag)