In september 2022 introduceert Huis Marseille met de eerste museale tentoonstelling van de Frans-Vietnamese kunstenaar Nhu Xuan Hua (1989, Parijs) een opmerkelijk nieuw talent. Hua maakte naam als fotograaf voor tijdschriften als Vogue, The Wall Street Journal, Dazed Beauty, DANSK en TIME Magazine en werkte in opdracht van grote modemerken als Kenzo, Maison Margiela, Dior en Levi’s. Toch is modefotografie slechts een van de terreinen waarop ze excelleert. De tentoonstelling Hug of a swan (‘Omhelzing van een zwaan’) belicht juist de veelzijdigheid van haar kunstenaarschap, dat eveneens vorm krijgt in installaties en autonoom werk geïnspireerd door familiefoto’s. De tentoonstelling laat zien dat deze categorieën in feite niet van elkaar te scheiden zijn en dat de inspiratie voor elk van Hua’s creaties voortkomt uit een persoonlijk en gedeeld geheugen.

Hug of a swan neemt bezoekers op in kleurrijke installaties en brengt hen bij de wortels van Hua’s wereld. Tegelijk omarmt de kunstenaar er zelf haar eigen verleden mee. De titel is dan ook een verre verwijzing naar de zwanenzang – het lied dat een einde aankondigt. Een acceptatie van ambivalente gevoelens ten opzichte van vroeger, waarmee Hua zich openstelt voor een nieuw project.

I’m home late, don’t you care where I’ve been? Extract from the series 'Honey Baby', 2020 © Nhu Xuan Hua
Archive from year 85 - Family portrait at the wedding. Extract from the series Tropism - Consequences of a displaced memory - Study one, 2017–2020 © Nhu Xuan Hua