In 2024 viert Niek Hoogland zijn 40-jarig jubileum als Tegelse pottenbakker.

Een reden voor Keramiekmuseum Tiendschuur zijn werk te presenteren in de solo-tentoonstelling ‘Niek Hoogland, Tegels Aardewerk’.

In zijn pottenbakkerij in Steyl maakt Niek gebruikskeramiek en vrij werk waarvoor hij veelal de plaatselijke Tegelse klei gebruikt. Het aardewerk zoals Niek dat maakt kan gezien worden als een hedendaagse interpretatie van het Nederrijns slibversierde aardewerk zoals dat vanaf de 17de eeuw in deze regio wordt gemaakt.

Niek Hoogland (Tegelen, 1953) Komt als kind al vroeg met klei en keramiek in aanraking. De dakpannen en steenfabrieken domineren de omgeving waar hij opgroeit, kleitreintjes kruisen de weg van en naar school. Zijn vader werkt in een van de grote dakpannenfabrieken en hij gaat als kind al regelmatig op bezoek bij lokale pottenbakkerijen.

In 1991 starten Niek en zijn vrouw Pim van Huisseling hun eigen pottenbakkerij aan de Grotestraat in Tegelen. Hier leggen ze zich toe op het vervaardigen van slibversierd aardewerk. Vanaf de oprichting van de eigen pottenbakkerij exposeert Niek wereldwijd in galeries, musea en op keramiekmarkten en festivals.

Beeld: Niek Hoogland, 4 flessen