Nieke Koek (Roelofarendsveen, 1982) heeft een levenslange fascinatie voor het (on)vermogen van het menselijk lichaam. Haar werken zijn poëtische vertalingen van het lichaam, en ze verheft dagelijkse, lichaamseigen zaken tot kunst. Als een goed getrainde acteur analyseert en internaliseert ze haar lijf en dat van anderen, om zo ook de kijker bewust te maken van het eigen lichaam.

In haar kunst stelt Nieke Koek vragen over onze gezondheidszorg: want wat zou er gebeuren als je daar creativiteit een grotere rol te laten spelen? Om dat te onderzoeken heeft Koek meerdere samenwerkingen met ziekenhuizen en universiteiten. Zo werkt ze onder andere in co-creatie met terminale patiënten. In haar projecten biedt Koek een nieuwe visie op gezondheidszorg, het lichaam en daarmee het leven.

Het oeuvre van Nieke Koek kan alle verschijningsvormen aannemen: van video tot performance, van borduurwerk tot sculptuur. Het gaat haar in haar werk niet om de vorm, maar om de beleving. Gelichaamd is haar eerste museale solopresentatie.

Gelichaamd is onderdeel van de Fundatie Future Factory, het laboratorium van Museum de Fundatie, waarin multidisciplinaire makers op zoek gaan naar de hartslag van de tijd. Welke thema’s bepalen de toekomst? Antwoorden zijn te zien zowel binnen als buiten het museum.