Wat hebben Theater Tuschinski, de Bijenkorf en de synagoge aan het Jacob Obrechtplein met elkaar gemeen? Ontdek het in de nieuwe tentoonstelling over de rol die Joden speelden in de ontwikkeling van kunst- en architectuurstijlen in Nederland, zoals art nouveau, Amsterdamse School en art deco. En kom te weten hoe zij deze ‘nieuwe kunsten’ aangrepen om in de samenleving mee te doen, op te klimmen en de eigen Joodse identiteit te benadrukken. De tentoonstelling Nieuwe kansen, nieuwe kunst is van 31 maart tot en met 3 september 2023 te zien in het Joods Museum.

Nieuwe kansenDe tentoonstelling neemt je mee naar Nederland in de periode tussen 1880 en 1940. Het is een hoopvolle tijd vol nieuwe technieken en idealen. De opkomst en bloei van kunst- en architectuurstijlen bieden maatschappelijke kansen. Na lange tijd te zijn uitgesloten van beroepsgroepen en (kunst)verenigingen lukt het veel Joden eindelijk een zichtbare plaats te verwerven in de samenleving en de kunstwereld. De objecten in de tentoonstelling maken de verhalen zichtbaar van Joodse makers én opdrachtgevers die er actief en zelfbewust voor kozen te integreren en emanciperen.

Nieuwe kunstIn de tentoonstelling stap je in een voorbije wereld van uitgesproken stijlen, die variëren van weelderig en dynamisch tot strak en geometrisch. Nieuwe kunsten als art nouveau, Amsterdamse School en art deco worden niet alleen toegepast in dure kunstwerken. Ze zijn ook terug te vinden in het dagelijks leven: van architectuur en meubels tot affiches en serviesgoed. De ontwerpen zijn erop gericht het leven van iedereen, ook ‘gewone’ mensen, mooier te maken. Zoals een koekblik van warenhuis HEMA, zakdoekjes van De Bijenkorf, en een door Fré Cohen ontworpen verpakking van een broodrooster.

Nieuwe kansen, nieuwe kunst toont beeldbepalende en inspirerende werken van bekende kunstenaars, architecten en ontwerpers als Joseph Mendes da Costa, Samuel Jessurun de Mesquita, Fré Cohen en Michel de Klerk. Een groot aantal werd gemaakt voor Joodse opdrachtgevers, zoals theater Tuschinski, De Bijenkorf, HEMA en enkele van de mooiste synagogen van Nederland.

Beeld: Verpakking met zakdoekjes van warenhuis De Bijenkorf