Bezoekers én voorbijgangers van Kunstmuseum Den Haag kunnen deze zomer genieten van een nieuwe Open Air tentoonstelling. Langs de vijverrand en de gevel van het Kunstmuseum zijn vanaf 20 april sculpturen te zien van de Frans-Argentijnse Pablo Reinoso (Buenos Aires, 1955). Deze kunstenaar creëert banken die uitgroeien tot kronkelende sculpturen waar mensen op kunnen zitten. De werken vormen een mooie schakel tussen de binnen- en de buitenkant van het gebouw. Ze nodigen uit tot sociale interactie en stimuleren dialogen tussen bezoekers, kunst en het gebouw zelf.

Spaghetti Benches & Harmony Chairs
Twee van Reinoso’s meest recente ‘Spaghetti Benches’, getiteld Talk Right en Talk Left (2023), zijn rond de vijver te zien. Het zijn banken waarvan de stalen ‘latten’ eindigen in een geheel eigen, verstrengelde en kronkelende sculptuur. De horizontale positionering van deze banken volgt de kenmerkende lijnen van het museumgebouw. De presentatie omvat ook drie ‘Harmony Chairs’. Deze sculpturen zijn geïnspireerd op de wereldberoemde zigzagstoelen van Gerrit Rietveld. Ze strekken zich verticaal uit en bieden bezoekers een nieuw perspectief op het Kunstmuseum en de grote vijver aan de voorzijde van het museum.

Installatie in de Erezaal
Vanaf juni is ook werk van Reinoso in het museum te zien. Zijn sculptuur Retour végétal (2015) wordt geïnstalleerd in de Erezaal. Het werk bestaat uit een houten bank waarvan de latten zich als het ware losmaken, waardoor de functie van het object (zitten) wordt geëlimineerd. De latten lopen in elkaar over, raken verward en verdraaid en lijken zo op boomtakken of wortels. Met deze sculptuur zet Reinoso bezoekers aan het denken over onze relatie tot andere levensvormen, met name de natuur.

Over Pablo Reinoso
Pablo Reinoso is een multidisciplinaire kunstenaar die sinds 1978 in Parijs woont en werkt. Hij houdt zich bezig met beeldhouwkunst, installatie, ontwerp, architectuur en schilderkunst, en onderzoekt deze media in al hun mogelijke variaties. Hij zoekt daarbij altijd de grenzen op. Zijn sculpturen, die vaak ter plekke worden gerealiseerd, gaan een diepgaande relatie aan met de omgeving waarvoor ze zijn ontworpen. Zowel in de natuur als in een stedelijke omgeving nodigen zijn werken uit tot  interactie, conversatie en ontmoeting. Dat geldt met name voor de series ‘Garabatos’ en ‘Spaghetti Benches’. In zijn meest recente werk speelt hij in op hedendaagse kwesties en in het bijzonder de klimaatcrisis. Hij onderzoekt onze relatie tot het natuurlijke ecosysteem.

Reinoso’s werk wordt sinds 1973 getoond in instellingen en tijdens artistieke evenementen, zoals de XII Biënnale van Paris (1982), de Biënnale van Venetië (1993), de MALBA in Buenos Aires (2009) en Château de Chambord (2022). De kunstenaar heeft grote openbare opdrachten uitgevoerd, zowel in Frankrijk als internationaal, en zijn werk bevindt zich in de collecties van instellingen zoals MALBA en het Museum voor Moderne Kunst van Buenos Aires, het Nationaal Fonds voor Hedendaagse Kunst van Parijs en het Museum voor Moderne Kunst van São Paulo.

Open air tentoonstellingen
Een bezoek aan Kunstmuseum Den Haag begint al buiten het iconische, door H.P. Berlage ontworpen gebouw. Ook in de tuinen is kunst te bewonderen en sinds 2022 is er elke zomer een openluchttentoonstelling waarin het werk van één kunstenaar centraal staat. Vorig jaar sierde een parade van de Strandbeesten van Theo Jansen de vijverrand. Dit jaar kunnen bezoekers plaatsnemen op een van Pablo Reinoso’s ‘Spaghetti Benches’, uitkijkend op de ‘Harmony Chairs’ van dezelfde kunstenaar en wellicht een gesprek beginnen met een andere kunstliefhebber die ook plaatsneemt op de bank.

Beeld: Talk Right Talk Left, Rodrigo Reinoso