Fiets- en wandelroutes langs kunstprojecten voor vergroening

Hoe creëren we meer natuur in onze leefomgeving? En hoe betrekken we omwonenden bij de aanleg hiervan? Museum van Bommel van Dam in Venlo en Odapark in Venray nodigden in de zomer van 2021 negen kunstenaars en designers uit om nieuwe mogelijkheden voor vergroening te verkennen. Hiervoor ontwikkelden ze allemaal een plan, dat ze op diverse plekken in de gemeenten Venlo en Venray hebben uitgevoerd. Ontdek de resultaten van zaterdag 10 september t/m zondag 2 oktober 2022 middels fiets- en wandelroutes, op eigen gelegenheid of met gids.

Nieuwe Uitzichten

Meer groen gaat hittestress tegen, houdt water vast, vangt fijnstof af en komt de biodiversiteit ten goede. Bovendien is natuur in de buurt bevorderlijk voor ontspanning en welzijn. Maar hoe vinden we ruimte voor planten of bomen in de drukke binnenstad, op een parkeerplaats of op een bedrijventerrein? Het programma Nieuwe Uitzichten van museum van Bommel van Dam en Odapark laat nieuwe mogelijkheden zien die inspiratie bieden voor de toekomst. De deelnemende kunstenaars en designers zijn Judith Reijnders, Mona Steinhäusser, Lobke Meekes, Deep Time Agency, Ingeborg Meulendijks, Atelier NL, Emy Bensdorp, Fabian Seibert en Christian Odzuck.

Wandel- en fietsroutes

Alle kunst- en designprojecten zijn van zaterdag 10 september t/m zondag 2 oktober zowel op eigen gelegenheid als met een gids te bezoeken. In de gemeente Venlo zijn drie locaties verbonden met een fietsroute en drie andere plekken met een wandelroute. In Venray verbindt één fietsroute alle drie de locaties in de gemeente met elkaar. Voor bezoekers die graag zelf op pad gaan, is bij ieder buitenproject een QR-code aangebracht die meer informatie geeft. Voor degenen die liever rondgeleid worden, bieden museum van Bommel van Dam en Odapark vier weekenden op rij een gratis activiteitenprogramma met gids aan. De wandelroute door het centrum van Venlo start elke zaterdag en zondag om 14.00 uur en de fietsroutes door de gemeenten Venlo en Venray vangen elke zondag om 14.00 uur aan. Vertrekpunt in Venlo is museum van Bommel van Dam. Vertrekpunt in Venray is Odapark. Aanmelden is niet nodig.