Stedelijk Museum Alkmaar viert 450 jaar Alkmaar Ontzet met nieuwe kunst. Het museum vroeg kunstenaars om een kunstwerk te maken dat een hedendaagse invulling geeft aan het begrip ‘vrijheid’. De drie nieuwe werken, gekozen uit 141 inzendingen, nodigen bezoekers uit om deel te nemen aan de kunstwerken en in gesprek te gaan met elkaar over wat vrijheid voor hen betekent.

Het thema ‘vrijheid’ speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van Alkmaar. Door de eeuwen heen is het thema op verschillende manieren uitgebeeld. Najaar 2022 werden 6 ingezonden voorstellen als schetsontwerp gepresenteerd. Het publiek bracht een stem uit op drie van de zes ontwerpen. De drie ontwerpen met de meeste stemmen worden gerealiseerd en zijn vanaf 30 september 2023 te zien in de tentoonstelling ‘Nieuwe Vrijheidsbeelden’. De drie kunstenaars die dit najaar hun kijk op vrijheid laten zien in het museum zijn Sina Dyks, Gabriel Lester en Marinke van Zandwijk.  

De publieksopening van Nieuwe Vrijheidsbeelden is tijdens Museumnacht Alkmaar, de nacht waarop het museum haar deuren opent en een mix van muziek, kunst en performance art aanbiedt. Kaarten zijn te koop via museumnachtalkmaar.nl. 

Beeld: Touwjes