Un Abécédaire de la Psychiatrie is het resultaat van de samenwerking tussen het kunstenaarscollectief No Sovereign Author (Maroussia Prignot en Valerio Alvarez) en de bewoners van La Fabrique du Pré, een Waalse psychiatrische revalidatie-instelling.

Gedurende hun loopbaan van meer dan vijftien jaar als psycholoog en ergotherapeut hebben Prignot en Alvarez creatieve workshops georganiseerd om mogelijke antwoorden te bieden op eenvoudige maar niet minder essentiële vragen. Wie bezit kennis in de psychiatrie? Hoe wordt deze kennis gebruikt? Welke rol speelt fotografie in de (re)productie van stereotypen van deze kennis?

Voor de presentatie van Un Abécédaire de la Psychiatrie in het Museum Dr. Guislain maakte No Sovereign Author een selectie van 23 beeldplaten die tijdens de workshops werden gemaakt. Ingelijste fotografische reproducties van deze platen worden getoond naast detailvergrotingen van andere niet-geselecteerde beelden.

Elke originele beeldplaat van Un Abécédaire de la Psychiatrie bestaat uit een zwart-witfotokopie van een dubbele pagina uit de Dictionnaire de la psychiatrie van de Franse psychiater Jacques Postel. Deze is gekozen door een bewoner die er vervolgens toevoegingen op aanbracht: handgeschreven inscripties, afbeeldingen en/of teksten uit de acht delen van Les Clefs de la Connaissance, een encyclopedie uit 1968 waarvan de inhoud nu achterhaald is.

Beeld: No Sovereign Author – Un Abécédaire de la Psychiatrie, Museum Dr. Guislain