Het NonFiction Photo Festival is terug in Groningen! Van 10 november – 3 december zijn er hedendaagse fotografie exposities te zien in de binnenstad. De expo 5th Wave toont werk van lokale fotografen en kunstenaars over gender(on)gelijkheid het Noorden van Nederland. De gerenommeerde World Press Photo Exhibition 2023 toont de beste nieuwsfoto’s uit de rest van de wereld.

5th Wave
De expositie 5th Wave behandelt de huidige stand van zaken op het gebied van gendergelijkheid en de feministische beweging in de 21e eeuw. Foto’s van lokale fotografen belichten de stemmen en ervaringen van vrouwen van nu. De focus ligt op lokale oplossingen voor mondiale problemen en een meer rechtvaardige toekomst. Ontdek werken van Emily Wortel, die zich richt op het vrouwelijk lichaam; Marion Verwey, die licht werpt op menstruatie-armoede; Andrea Hooymans, die zich verdiept in de fijne kneepjes van de mannelijke en vrouwelijke blik; en vele andere bijzondere fotoprojecten.

World Press Photo Exhibition 2023
De World Press Photo Contest bekroont de beste visuele verhalen van het jaar: de verhalen die verteld moeten worden. De expositie toont actuele zaken zoals protesten en de gevolgen van de klimaatcrisis, maar ook visuele verhalen die in 2022 over het hoofd werden gezien door de reguliere media. Verwacht prachtige foto’s van bekende nieuwsverhalen naast verhalen over het collectieve geheugen, inspirerende wereldverbeteraars en onverwachte ontwikkelingen uit alle uithoeken van de wereld.

Sommige verhalen worden verbeeld met dromerige en poëtische fotografie, terwijl andere de gevolgen van conflicten, klimaatverandering en globalisering op meer kleurrijke, vervreemdende en schokkende manieren verbeelden. Dit jaar won Evgeniy Maloletka de prijs ‘World Press Photo of the Year’ voor zijn foto ‘Mariupol Maternity Hospital Airstrike’. De afbeelding toont een gewonde zwangere vrouw in Oekraïne die wordt weggedragen uit de kraamkliniek die is beschadigd tijdens een Russische luchtaanval. Het is niet alleen een nauwkeurige weergave van de gebeurtenissen van dit jaar, waarin oorlogsmisdaden door Russische troepen tegen onschuldige Oekraïense burgers worden belicht, maar het is ook een aangrijpende herinnering aan het tragische verlies van toekomstige generaties Oekraïners.

Evenementen
Voor iedereen die meer wil weten is er een boeiend Visual Academy programma met rondleidingen, workshops, lezingen en events. Het is ook mogelijk om het festival te bezoeken voor school of als speciaal zakelijk evenement.

Bezoekersinformatie
Het festival is dagelijks toegankelijk voor publiek in de binnenstad, Synagoge Groningen, Folkingestraat 60. De tentoonstelling en de evenementen zijn zowel in het Nederlands als in het Engels. Kaarten zijn vanaf oktober aan de deur of online verkrijgbaar via www.nonfictionphoto.nl.

Openingstijden

maandag t/m donderdag : 10.00 – 18.00
vrijdag : 10.00 – 21.00
zaterdag & zondag : 10.00 – 18.00

Uitzonderingen
donderdag 16, 23, 30 nov : 19.30 – 22.00 (Visual Academy ticket)
vrijdag 1 december : 19.30 – 21.00 (Visual Academy ticket)

Kijk op onze website voor de actuele openingstijden.

Toegangsprijzen

€8,00 Regulier ma t/m vr
€9,00 Regulier zaterdag en zondag
€5,00 Reductie (student (MBO/HBO/WO), 12 – 17 jaar en ticketdeals)
€1,00 Stadjerspashouders
€1,00 Kinderen 6 – 11 jaar
€0,00 Kinderen 0 – 5 jaar

Visual Academy

€12,50 Regulier
€7,50 Reductie (stadjerspas, student (MBO/HBO/WO), 12 – 17 jaar)
€10,00 Groepen v.a. 8 personen

Toegang tot een Visual Academy evenement betekent toegang tot het festival (op diezelfde dag).