In de expositie ‘NOOIT MEER? Oorlog in beeld’ zijn foto’s ‘opgehaald’ voor het landelijke project WO2 in 100 foto’s. De vijftig foto’s uit Gelderland worden aangevuld met 50 foto’s van de verschrikkelijke oorlog die nu woedt in Oekraïne.

Foto’s van de onderduik
De vijftig Gelderse foto’s zijn vanaf 30 juni in het Nationaal Onderduikmuseum te zien. Van het bombardement op Arnhem, de brute deportatie van burgers, de evacuees tot de Dutch National Batallion. Nationaal Onderduikmuseum leverde de bijzondere foto voor de omslag van het bijbehorende boek. Op deze afbeelding is Dina Geurink met haar kinderen te zien als ze turen naar de overvliegende bommenwerpers. Dina en Willem Geurink uit Lichtenvoorde hebben op dat moment op hun boerderij veel onderduikers: drie joodse jonge mannen, een weigeraar voor de Arbeitseinsatz en een Russische piloot.

Eigentijdse aanvulling
We kennen de beelden uit de oorlog in Oekraïne, beelden die soms een-op-een herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. De geschiedenis komt akelig dichtbij en is tegenwoordige tijd geworden. De expositie toont daarom ook vijftig foto’s van de oorlog in Oekraïne. Daaronder naast amateurfoto’s ingestuurd door burgers, foto’s van het fotografencollectief Donbas Frontliner. De expositie neemt je zo mee naar de gruwelijkheden van de oorlog in onze provincie van toen tot de oorlog die nu dichtbij woedt in Oekraïne. Het zijn indringende beelden van verwoeste steden, troosteloze straten maar altijd met vastberaden mensen die proberen te overleven in moeilijke omstandigheden.