Tentoonstellingen aanmelden

Nowhere – Imagining The Global City, Frank van der Salm

Nederlands Fotomuseum, Rotterdam

Tip van Museumtijdschrift:

In alle drukte en chaos van de hedendaagse stad vindt fotograaf Frank van der Salm (1964) rust en ritme. Al 25 jaar probeert hij de architectuur van het stedelijk landschap te vatten in beeld. Wat zijn werk zo intrigerend maakt, is de afwezigheid van menselijk leven. Het zorgt ervoor dat de foto’s iets onheilspellends hebben, bijna post-apocalyptisch zelfs. Dat is het knappe van Van der Salm: hoewel hij alleen foto’s maakt van bestaande plekken, geeft hij het beeld zo vervreemdend weer dat je bent overgeleverd aan je eigen fantasie en interpretatie. Door de herhaling in hedendaagse architectuur oogt de stad steeds vaker ondoordringbaar, wat het bijna spookachtige maar tegelijkertijd esthetische karakter versterkt.

Op de tentoonstelling wordt de futuristische sfeer benadrukt door de inzet van kunstmatige intelligentie. Een supercomputer van de UvA onderzocht nieuwe patronen in alle 241 fotowerken, waarvan het resultaat hier is te zien op een gigantisch scherm. ‘Nowhere: Imagining the Global City’ is dé tentoonstelling om volledig op te gaan in de betoverende en fotogenieke wereld van de stad.

Frank van der Salm, Wonderland, 2015

Stedenbouw als expressie van onze tijd vormt de kern van het werk van fotograaf Frank van der Salm (1964). De Rotterdammer fotografeert stadslandschappen over de hele wereld met zijn 4 bij 5 inch camera. Hij legt vast wat er al is, en zet niets in scène. Maar de wijze van kadrering en het spelen met scherpte en licht maken zijn foto’s onweerstaanbaar aantrekkelijk. Het resultaat is een gracieus oeuvre waarin verbeelding het overneemt van de werkelijkheid. In deze eerste overzichtstentoonstelling van Frank van der Salm wordt zijn werk op een bijzondere manier getoond. Naast foto’s brengt een indrukwekkende videomuur van stedelijke dimensies, aangestuurd door Artificiële Intelligentie, onderliggende verbanden in zijn fotografie van de afgelopen vijfentwintig jaar naar boven.

Van 2 jul 20 21

t/m 3 okt 20 21