Tentoonstellingen aanmelden

Oceanië

Museum Volkenkunde, Leiden

Tip van Museumtijdschrift:

De Oceanië-collectie van Museum Volkenkunde is een vrij traditionele etnografische verzameling, die grotendeels stamt uit de negentiende eeuw. De tentoonstelling ‘Een Zee van Eilanden – Topwerken uit Oceanië’ presenteert deze oudere collectie nu vanuit een boeiende en actuele invalshoek, namelijk de klimaatverandering, die in dat gebied enorm ingrijpende gevolgen heeft. De nauwe, essentiële band met het water en de vernuftige inventiviteit van de inwoners van Oceanië vormen de leidraad bij de keuze van objecten. Ingenieuze navigatiemiddelen en indrukwekkende spirituele objecten getuigen van eeuwenoude, diep met de zee verbonden rijke culturen die nu op het spel staan en herinneren ons aan de klimaatdreiging.

Ook de hedendaagse kunstwerken in de tentoonstelling reflecteren hierop. Zo toont ‘Bottled Ocean 2120’ van Maori-kunstenaar George Nuku de aarde over honderd jaar: onder water en volledig uit plastic. Jammer overigens dat een ander actueel heikel punt nauwelijks aan bod komt: de herkomst en het Leidse bezit van de Oceanische voorwerpen die te zien zijn blijft grotendeels achterwege.

Beeld: Zijaanzicht van ‘Bottled Ocean 2120’ van George Nuku

Een tentoonstelling met stuk voor stuk topstukken uit de eigen collectie en een reeks internationale musea zoals Musée du Quai Branly (Parijs, Frankrijk), het Lindenmuseum (Stuttgart, Duitsland) en de Auckland Art Gallery (Auckland, Nieuw-Zeeland.

Aan de hand van vier thema’s (Water, Thuisgevoel, Herinneren en Ontmoetingen) worden 120 intrigerende voorwerpen gepresenteerd die op een kunstzinnige manier zijn vormgegeven. De variëteit is enorm en alles is van een adembenemende schoonheid: van meterslange kano’s, peddels en ingenieuze navigatiemiddelen tot sieraden, beelden, boombastdoeken en feestelijke kledingstukken.

Hedendaagse kunst maakt ook deel uit van deze expositie. De live-action video van Lisa Reihana ‘In Pursuit of Venus (infected)’, gebaseerd op het Franse, 19e-eeuwse, panoramisch behangontwerp Les Sauvages de la Mer Pacifique, is een van de indrukwekkendste onderdelen van de expositie. Culturele identiteit, kolonisatie en ontmoetingen tussen Oceaniërs en Europeanen zijn in verschillende scenes verbeeld. Ook het werk van kunstenaars als Taloi Havini en Yuki Kihara behandelt deze thematiek.

Een bijzondere bijdrage levert kunstenaar George Nuku. Zijn grote installatie ‘Bottled Ocean’ met fantasie zeedieren is volledig gemaakt van gerecycled plastic. Het werk drukt tegelijk hoop én een waarschuwing voor de toekomst uit. Hoe plastic bezit neemt van de wereld en hoe we ons anders tot onze omgeving en tot het plastic afval zullen moeten verhouden als we de aarde willen behouden.

Met zijn vele honderden eilanden in de Grote of Stille Oceaan beslaat Oceanië meer dan een derde van het aardoppervlak. Het werelddeel begint voor de kust van Australië en loopt tot de kusten van Chili en Peru in Zuid-Amerika. De zee begrenst de eilanden en is tegelijk altijd de verbindingsweg tussen de verschillende eilanden geweest.

Beeld: Museum Fünf Kontinente, fotograaf M. Franke

 

 

Van 21 feb 20 20

t/m 5 apr 20 21