Tentoonstellingen aanmelden

Ode aan het landschap

Het Mondriaanhuis, Amersfoort

Het Nederlandse landschap is al eeuwenlang een bron van inspiratie voor kunstenaars. Ook Piet Mondriaan had veel oog voor de natuur om zich heen. Hoewel hij vooral bekend is geworden met zijn abstracte composities, schilderde hij aan het begin van zijn loopbaan vooral landschappen. Een aantal van zijn vroege werken is vanaf 24 april 2021 te zien in het Mondriaanhuis, samen met werk van hedendaagse kunstenaars, die ieder op geheel eigen wijze het landschap vastleggen.

In 2021 brengt Nederland een ode aan het landschap. Het Mondriaanhuis sluit hierbij aan met een tentoonstelling waarin landschappen van de hand van Piet Mondriaan, worden samengebracht met landschappen van hedendaagse kunstenaars uit de regio Amersfoort.

Suus Kooijman
Suus Kooijman maakt voor haar werk gebruik van een eeuwenoude techniek met was en pigmenten (encaustic)Het materiaal wordt aangebracht op panelen van hout. De landschappen die onder haar handen ontstaan zijn intrigerend omdat ze tegelijkertijd onthullend en verhullend zijn. Veel wordt aan de blik van de kijker overgelaten. Kooijman maakte een serie waarin de Eem in Amersfoort centraal staat. Een selectie uit deze serie zal dit voorjaar te zien zijn in het Mondriaanhuis.

Suus Kooijman (1960) woont en werkt in Achterveld.  Ze volgde haar opleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht.  Na een periode waarin Kooijman vooral abstracte wandreliëfs maakte, concentreert zij zich op dit moment op het landschap. Kooijman is lid van landelijke kunstenaarsvereniging De Ploegh en wordt vertegenwoordigd door verschillende galeries, zoals galerie Polhus en de Grachtengalerie.

John Konijn
John Konijn schildert omdat het moet. Het is voor hem een manier om grip te houden op de verwarrende wereld waarin we levenHet landschap is een belangrijk thema voor Konijn, zowel het landelijke als het stedelijke. De schilder heeft in de periode dat hij een atelier had dat uitkeek over de rivier de Eem een hele serie gemaakt van het landschap dat hij vanuit zijn raam zag.  Een bescheiden selectie hiervan zal dit voorjaar te zien zijn in het Mondriaanhuis. 

John Konijn (1979) woont en werkt in Amersfoort. Hij is naast beeldend kunstenaar tevens docent aan de Gooise Academie in Laren. Konijn heeft twee opleidingen afgerond aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en in Amsterdam. Zijn werk kenmerkt zich door een losse stijlintense kleurstellingen en heel veel gevoel voor sfeer  

Beeld: website Mondriaanhuis 

Van 5 jun 20 21

t/m 31 okt 20 21