‘Onder de pannen’ is een unieke rondleiding en dé kans om letterlijk onder de dakpannen van het kasteel, boven in de torens en op de weergangen te komen. Plekken die normaal gesproken gesloten blijven voor publiek. Zo hoog in het kasteel komt u zelden!

Betreed tijdens deze verkenningstocht de wenteltrappen naar verborgen ruimtes, smalle gangen, torenspitsen, zolders en weergangen hoog boven de grond. Alleen te bezichtigen tijdens deze exclusieve rondleiding.

TORENDOL

Architect Pierre Cuypers had een grote voorliefde voor torens en bijzondere daken. Tijdens de herbouw van Kasteel de Haar liet hij het dan ook niet na torens toe te voegen, hoger te maken en te bekronen (voorzien van een kroonachtige top). Zo verhoogde hij de Riddertoren tot wel 36 meter, voegde een verdieping toe aan de Duiventoren en voorzag ze van houten weergangen.

Tijdens ‘Onder de pannen’ krijgt u onder andere een kijkje in deze ‘torendolheid’ van Cuypers en ontdekt u de functie van de torens en de weergangen. Waarom heet de Duiventoren bijvoorbeeld zo? Een kruip door, sluip door rondleiding achter de schermen van het kasteel.