Vanaf 14 oktober kunnen modeliefhebbers hun hart ophalen in Museum Martena. Tot eind mei 2024 is hier de tentoonstelling ‘Onder Vrouwen’ te zien van kunstenaar CP Berbée. Tijdloze mode, interieur en de vrouwelijke portretten uit het Franeker stadsmuseum komen samen in een kleurrijke mix. Het vetrekpunt van de tentoonstelling is de persoonlijke kledingcollectie van Berbée. 

Kleding uit de jaren ’70 tot aan aankopen van twee weken geleden in boetiekjes in Amsterdam: door te mixen, spelen met kleuren, stijlen, texturen, oud en nieuw maakt CP Berbée haar outfits zodanig dat die alleen maar van haar kunnen zijn. Kleding is in haar ogen een persoonlijke expressievorm die losstaat van de tijd. Haar meest geliefde outfits heeft ze laten fotograferen op inspirerende plekken in binnen- en buitenland en deze komen in het museum te hangen.

Met haar tentoonstelling wil CP Berbée vrouwen en mannen van alle leeftijden inspireren om kleding als middel van zelfexpressie te zien. Maar ook bewustwording speelt een grote rol in haar werk. Onder andere de massaproductie in de kledingindustrie wordt aangesneden. Berbée: “Mijn werkplek is niet zozeer mijn atelier maar veel meer de wereld waarin ik leef. En daarom heeft mijn werk altijd te maken met actualiteiten. Ik vertaal die niet letterlijk in mijn werk, maar tussen de regels door kun je het zien en voelen.”

Upcyclen

Door nieuw en vintage te combineren, te recyclen en te herstellen upcycled Berbée haar outfits. Hiermee opent ze de discussie over ‘goed’ en ‘fout’ in mode en blaast ze leven in een nieuwe vorm van zelfexpressie. “Mijn foto’s vertellen verhalen over fluïditeit en dubbelzinnigheid met een dosis humor. Verandering en beweging is onderdeel van het leven, zowel op persoonlijk vlak als in een groter geheel. De wereld staat niet stil en ik ga daarin mee.”

Beeld: CP Berbée in één van haar outfits. Fotograaf: Ad de Laat.