Tentoonstellingen aanmelden

Onderduiken op de boerderij – 75 + 1 jaar bevrijding

Veluws Museum Hagedoorns Plaatse, Epe

In de Tweede Wereldoorlog (WOII) zochten veel mensen uit Nederland een veiliger heenkomen op de Veluwe. Ook boerderijen op deOnderduiken op Boedeerij Noord-Veluwe herbergden velen.
Ons museum wil met de expositie “Onderduiken op de boerderij – 75 + 1 jaar bevrijding” een beeld geven van het leven tijdens de Duitse bezetting op het platteland in deze regio. Het geeft een indringend en aangrijpend beeld van de spanning en onzekerheid in het dagelijks leven van alle Nederlanders en in deze tentoonstelling met name van de inwoners van Epe, Vaassen, Oene en Emst.

Verzetsmensen, Joden, evacués, geallieerde militairen, velen zochten hun toevlucht in boerderijen op de Noord-Veluwe.

Een aantal van deze schuilplaatsen zijn nagemaakt op het terrein en in de boerderij van Hagedoorns Plaatse, zoals een zogenaamde “riesemiete” waar bezoekers zelf in kunnen kruipen. Hoe het moet zijn geweest om in angst een lange tijd in een kleine, benauwde ruimte door te brengen in kou, vorst of grote hitte is gelukkig niet voor te stellen. Maar een visuele indruk van de ontberingen is zo wel mogelijk. Ook van de creativiteit op oplossingen te verzinnen en realiseren.

De tentoonstelling kijkt terug op een donkere periode uit de geschiedenis en wil laten zien waarom vrijheid iets is om te vieren en te koesteren, nu en in de toekomst.

Een belevingstentoonstelling voor volwassenen en kinderen.

TWEE BOEKJES UITGEGEVEN
In het verlengde daarvan zijn twee boekjes uitgebracht die gaan over angst, onderdrukking en dreiging: “En alles stond in bloei” – voor volwassenen. Verhalen over onderduiken in en om Epe e.o. Voor kinderen is het spannende, waargebeurde verhaal over een vluchtend Joods jongetje: “Bijna gevangen”.

Van 9 jun 20 21

t/m 18 dec 20 21