Het begon met de vraag ‘hoe komt het dat zoveel toonaangevende bedrijven hun oorsprong in Voorschoten hebben?’ In vergelijkbare dorpen als Laren, Wassenaar of Oegstgeest wonen wel veel ondernemers, maar hun bedrijf hebben zij elders opgericht. In Voorschoten daarentegen, op slechts 10 km2, zijn grote bedrijven gestart.
Voorschoten ligt op een strandwal die van oudsher een droge noord-zuid verbinding vormde. Hierlangs ontstond allerlei bedrijvigheid. Maar dat verklaart nog niet waarom in de vorige eeuw grote bedrijven als Van der Valk en Hoogvliet juist in Voorschoten zijn begonnen.

Bij deze tentoonstelling ligt het accent op bestaande ondernemingen. Daarbij gaat het om de vraag hoe het bedrijf is ontstaan en welke hoogte- en dieptepunten men heeft meegemaakt. Hoe staat de onderneming bij het publiek bekend en wat is de toekomstvisie?
De grote, landelijk bekende ondernemingen die al meerdere generaties bestaan mochten natuurlijk niet ontbreken op deze expositie; dat zijn Niersman, Van der Valk, Hoogvliet en Zitman. Daarnaast hebben wij via de Ondernemersvereniging Voorschoten een oproep gedaan mee te doen aan deze tentoonstelling. Het resultaat is een rijke schakering aan Voorschotense ondernemingen die zich presenteren in het museum.

Opvallend aan deze tentoonstelling is het multimediale karakter. Naast de tentoonstelling in het museum is er een speciale pagina op onze website. Interviews met ondernemers zijn zowel in het museum als op de website te zien.

Voor de kinderen is er een spannende speurtocht (welk logo hoort bij welke onderneming?) en zijn er mooie kleurplaten. Bij welk bedrijf zou jij het liefste werken? Schrijf een goed verhaal en win een bezoek aan dat bedrijf!