Op 4 en 5 september 2021 vindt in Museum het Valkhof de presentatie van een bijzonder project plaats. De verzamelde werken van kunstenaars binnen de UNIT Academie worden twee dagen lang gepresenteerd in de vorm van een boekpresentatie en de première van de korte film ‘In vacuüm’. De UNIT Academie is een stichting die zich inzet voor de ontwikkeling van mensen met een beeldend talent en een vorm van autisme of aanverwante problematiek. De presentatie is gratis te bezoeken: vul tijdens het reserveren van tickets bij kortingscode ‘unit’ in en reserveer gratis kaartjes.

De aanleiding voor het maken van het boek en de film was de expositie ‘Uitzonderlijk Uniek’ in het voorjaar van 2020 in Museum het Valkhof, die door de corona pandemie vroegtijdig moest sluiten. Na aanmoediging en hulp van kunstenaar Marlene Dumas is dit bijzondere project tot stand gekomen.
‘ Kunstenaars die elk een soloruimte waard waren. Van wie ik meer wou zien, horen en weten. En ik gun ze ook meer bekendheid, bij een groter publiek.’ – Marlene Dumas