Sinds de invasie van Oekraïne door Rusland op 24 februari 2022 zijn miljoenen burgers in het land ontheemd en op de vlucht geslagen. Velen hebben een veilige plek gevonden in één van de buurlanden of elders in Europa – ongeveer 65.000 van hen hebben onderdak gevonden in Nederland, van wie zo’n 300 in het voormalige vissersdorp Huizen in het Gooi. Reden voor het Huizer Museum om via vier kunstenaars aan de bevolking en bezoekers van Huizen een blik te gunnen op Oekraïne. Met een selectie van schilderijen van Iryna Kaljoezjna, Tetiana Albitska-Kostomarova en van Alex Korol, en beeldhouwwerk van Vera Oestyanskaya, toont het museum iets van het land, zijn inwoners en natuurlijk ook van het Oekraïense kunstleven. Het werk van de vier kunstenaars – van wie Iryna Kaljoezjna als contactpersoon actief met het museum samenwerkte – wordt omlijst door een twintigtal foto’s, gemaakt in de periode 1991 (het jaar van de onafhankelijkheid van Oekraïne) en 2014 (het jaar van de annexatie van de Krim door Rusland, en het begin van de secessieperikelen in de Donbas). ‘Stad en Platteland van Oekraïne’ zou men deze serie foto’s als titel kunnen meegeven. De selectie, ter beschikking gesteld door de Stichting Samenwerking Platform Nederland-Oekraïne, geeft zeker geen representatief beeld van heel Oekraïne, desalniettemin kunnen sommige beelden wel als heel kenmerkend en herkenbaar beschouwd worden.
Met een door TV Tsernivtsi opgenomen interview met Iryna Kaljoezjna zien we de kunstenaar na haar vlucht uit Charkov vertellen over een paar schilderijen die ze op een vroege morgen plotseling bijeen moest pakken. Ook laat ze haar inderhaast meegenomen collectie Oekraïense klederdracht en halskettingen zien – een deel daarvan is opgesteld in de zaal met Huizer klederdracht, en vormt op die manier een interessante verbinding tussen Huizen en het verre Oekraïne.
Het museum hoopt dat de gevluchte Oekraïners zich vertegenwoordigd voelen door hun vier artistieke landgenoten die evenals zij hun land hebben moeten verlaten in afwachting van betere tijden.
Zaterdag 16 juli tot en met zaterdag 17 september 2022, te bezichtigen tijdens de normale openingsuren, woensdag t/m zaterdag van 13.30 tot 17.00 uur. Tegelijkertijd is in het museum de tentoonstelling ‘Zuiderzeegezichten’ met schilderijen van Anthonie Pieter Schotel (1890-1958) te zien.

Beeld: Oekraïense dame in rood, olieverf op doek, Iryna Kaljoezjna, 2015.