Tentoonstellingen aanmelden

Oog voor het oor, de oren van Rembrandt gezien door de ogen van Jan van Driel

Voormalige Synagoge, Kampen

De tentoonstelling Oog voor het oor, de oren van Rembrandt gezien door de ogen van Jan van Driel vertelt het verhaal van een oorspronkelijke zoektocht in de schilderkunst naar het oor in de portretkunst en naar een aspect in Rembrandts zelfportretten, waaraan tot nog toe in alles wat geschreven is over Rembrandt, nooit iemand aandacht heeft geschonken.

Deze tentoonstelling met een knipoog is een mooie laatste toevoeging in de reeks tentoonstellingen met een link naar Rembrandt in dit Rembrandtjaar.

Beeldend kunstenaar Jan Van Driel (1950, Amsterdam), een leven lang hartstochtelijk schilder en vanaf 1975 woonachtig in Kampen, kwam jaren geleden kijkend en schilderend tot een heel aardige ‘ontdekking’ met betrekking tot de zelfportretten van Rembrandt. Al eeuwenlang is er door velen intensief gekeken naar de portretten van Rembrandt. Er zijn ettelijke boeken verschenen over Rembrandts kleurgebruik, penseelvoering, over de neus, de ogen, mond, haargroei of de fysionomie in het algemeen zoals Rembrandt die verbeeldde in zijn zelfportretten. Jan van Driel voegt daar nog iets aan toe: de oren.

Beeld: website Stedelijk museum Kampen

Van 3 okt 20 20

t/m 6 jun 20 21