Het Land van Ooit, het unieke kinderthemapark in Drunen, herleeft in Speelgoedmuseum op Stelten in Oosterhout op een heel bijzondere manier. Paul Toxopeus heeft het in november 2007 gesloten park nagebouwd in LEGO. En dat is een bezoekje meer dan waard. De expositie is te zien tot en met 7 januari 2024.

Het Land van Ooit draaide om het verhaal van graaf Wildebras en gravin Rondalia, die door een toverspreuk waren veranderd in twee zwart-witte zwanen. In deze betoverende wereld was de belangrijkste wet: kinderen zijn de baas. In plaats van achtbanen bood Het Land van Ooit interactieve verhalen, sprookjesachtige natuur en theatrale optredens, die de verbeelding van jong en oud prikkelden. Hoewel het park niet meer bestaat, blijft het een nostalgische herinnering aan een plek waar kinderen zich konden onderdompelen in hun stoutste dromen en de baas waren over een wereld vol fantasie.

Als groot liefhebber van het Land van Ooit én LEGO-adept maakte Paul Toxopeus al in zijn middelbare schooltijd, rond 1995, zijn eerste Ooit-poppetjes van LEGO-minifiguren. Inclusief zelfgemaakte accessoires, zoals kostuums, hoofddeksels en wapens.

Sinds de sluiting van Het Land van Ooit bouwt Paul aan een miniatuurversie van het Land van Ooit in LEGO onder de naam ‘Ooitgebouwd’. Nu hij zijn arsenaal aan technieken heeft kunnen uitbreiden met onder meer lasersnijden en 3D-printen, en LEGO steeds meer accessoires levert die hij kan gebruiken, ontstaan er geheel nieuwe dimensies in Pauls LEGO-reconstructie van zo’n 8 m2. Zie ook ooitgebouwd.nl. Kom vooral kijken!