Tentoonstellingen aanmelden

Oorlog – Wat zou jij doen?

Westlands Museum, Honselersdijk

Dit jaar herdenken we dat de Tweede Wereldoorlog 75 jaar geleden tot een einde kwam. Sindsdien leven we weer in vrijheid, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven. In ons museum wordt ruim aandacht besteed aan deze oorlog en de consequenties voor de bevolking.
De expositie bestaat uit twee delen. In de tentoonstelling ‘Oorlog. Wat zou jij doen?’ wordt aan de hand van tien thema’s belicht hoe de oorlog in het Westland verlopen is, startend bij de mobilisatie in 1939 en eindigend met de bevrijdingsfeesten in de late zomer van 1945. Andere thema’s zijn de vijf oorlogsdagen, het dagelijkse leven gedurende de bezetting, het verzet en de bevrijding. Ook wordt belicht hoe de tuinbouw de eerste oorlogsjaren economisch vooruitgang boekte, maar in de latere jaren weer terug bij af was.
Bijzonder zijn de (acht) films van Westlanders die de oorlog hebben meegemaakt en uit hun herinneringen vertellen over de soms desastreuze gebeurtenissen die zij hebben meegemaakt. Het maakt dat de oorlog heel dichtbij komt. Ook worden dilemma’s beschreven die zich regelmatig voordeden. De vraag is dan ook: ‘Wat zou jij doen?’

Van 9 jun 20 20

t/m 4 jul 20 21