Voor Oost, west, thuis best kozen tien inwoners van IJsselstein hun favoriete object uit de collectie van het museum. Fotograaf Bernadet de Prins portretteerde hen. Een tentoonstelling over de verhalen die een voorwerp kan oproepen, en over het belang van thuis. 

 Over de tentoonstelling  

Een museumcollectie is niet alleen het geheugen van een stad, maar kan ook vormend zijn voor de toekomst van een plek. Museum IJsselstein bouwde de afgelopen 90 jaar een collectie op van ongeveer 3000 voorwerpen. Van middeleeuwse artefacten tot hedendaagse kunst die de lokale geschiedenis reflecteert. Welke stukken zijn van bijzondere waarde? En wie bepaalt dat eigenlijk? Hierin speelt niet alleen het perspectief van het museum een rol, maar óók – en misschien zelfs vooral – de blik van de inwoners van de stad. 

Tien IJsselsteiners kozen voor Oost, west, thuis best hun favoriete object uit de collectie van het museum. Wat maakt deze collectiestukken – van ruiterhelm tot dobbelsteentje – voor hen zo speciaal? In deze tentoonstelling zijn de persoonlijke verhalen van Briana, Carla, Evren, Frieda, Kevin, Marijn, Mark, Melanie, Ryan en Shanna opgetekend. In hun eigen vertrouwde omgeving – thuis of op werk – werden ze geportretteerd door fotograaf Bernadet de Prins. 

In de tentoonstelling zijn deze portretten te zien naast de gekozen voorwerpen. Het verhaal dat de deelnemers daarbij vertelden, is voor het publiek te lezen. Op welke manier voel jij je verbonden met dit object? Wat betekent het woord ‘thuis’ voor jou? Museum IJsselstein nodigt bezoekers – uit IJsselstein en daarbuiten – uit om bij zichzelf na te gaan wat een voorwerp bij hen oproept. Elk object kan tot de verbeelding spreken, het verleden tot leven wekken vanuit een persoonlijk verhaal.  

Over Bernadet de Prins 

Voor deze tentoonstelling werkte het museum samen met IJsselsteins fotograaf Bernadet de Prins. Na haar afstuderen aan de Fotoacademie Amsterdam in 2001, werkt De Prins als freelance fotograaf. Zij heeft o.a. langlopende series gemaakt over dementie, schisis, de vluchtelingenkampen bij Calais, nieuwe Nederlanders na de vluchtelingencrisis en Albanese vrouwen in de vrouwengevangenis in Tirana.