Het Stedelijk Museum in Almelo organiseert samen met het Natuurhus Almelo de dubbeltentoonstelling Op goede voet met de aarde. Twee tentoonstellingen met hetzelfde actuele thema: natuur, recycling en water, bekeken vanuit ieders eigen invalshoek.

Het Stedelijk Museum Almelo heeft enkele, vaak internationaal gerenommeerde kunstenaars en ontwerpers gevraagd wat zij met de natuur hebben. De een plaatst kritische noten of komt met innovatieve ideeën, voor anderen is natuur een idylle en inspiratie.

De landschapsfoto’s van Saskia Boelsums bijvoorbeeld zijn overweldigend en schilderachtig. Als geen ander weet Boelsums de indrukwekkende, soms woeste en even vaak kwetsbare schoonheid van de natuur in beeld te vangen. Ze toont lieflijke bloemenvelden, maar ook zonlicht uit een woeste wolkenlucht. In 2020 werd Boelsums tot Kunstenaar van het Jaar verkozen.

Barbara Nanning werd in 2023 Kunstenaar van het Jaar en ook zij exposeert in het Stedelijk Museum Almelo. Zij laat zich in haar werk Gekleurde schaduwen inspireren door de natuur die zij met een microscopische blik bekijkt. In haar glasobjecten slingeren gekleurde glasdraden als microscopische cellen door het glas. De grilligheid en maatvoering roepen een beeld op van de celdeling in de natuur.

Hebben Nanning en Boelsums nog een idyllische kijk op de natuur, het werk van kunstenaar Charlotte Schrameijer kenmerkt zich door haar zorgen om de natuur. Haar sculpturale collages van papier geven de broosheid van ons bestaan weer. De chaos die de mens aanricht is volgens haar nog nooit zo groot geweest. Om grip te krijgen op deze chaos en de storm van beelden die het bewijs hiervan vormen verzamelt Schrameijer foto’s die haar verontrusten zoals van oorlogsgebieden, vluchtelingenkampen, vervuilde gebieden, overstromingen, natuurrampen en dergelijke.

Vervolgens brengt zij hierin weer ordening met haar papercut collages. Ze versnijdt de uitgeknipte beelden tot collages die ‘papieren tapijten’ of kantwerken vormen. Van een afstand ogen deze collages ‘mooi’, maar bij nadere beschouwing blijkt het om de rauwe werkelijkheid te gaan, zoals in haar werk A Perfect Storm II, een collage van fragmenten uit flora en fauna waarin water, overstromingen, storm en tsunami’s de hoofdrol spelen.

Beeld: Saskia Boelsums, Landscape Flowers