Tentoonstellingen aanmelden

Op Grafiek Gestoeld – 5 dagen grafische kunst in hartje Utrecht

Het Frits kunst museum, Utrecht

Vijf Utrechtse kunstenaars tonen vijf dagen lang nieuw grafisch werk in het centrum van Utrecht.

Exact twee jaar geleden is de etsclub ontstaan: vijf Utrechtse kunstenaars die samen komen om hun grafische werk te bespreken. Om deze verjaardag te vieren tonen zij van 20 t/m 25 maart in Galerie Niek Waterbolk (Schoutenstraat 10) speciaal voor deze gelegenheid gecreëerd grafiek.

De kunstenaars, waarvan de oudste 73 en de jongste 28 is, hebben elkaar ontmoet in de grafische werkplaats Kapitaal, toen nog gevestigd aan de Plompetorengracht. Aangemoedigd door werkplaatsbeheerder Cisca Poldervaart, die met 24 jaar ervaring een gevierd etsend kunstenaar is, hebben de andere vier zich de ambachtelijke druktechniek eigen gemaakt.

Het werd een intensief, leergierig en inspirerend collectief. Cisca Poldervaart is als kunstenaar altijd opzoek naar de ontroerende lijn. Grietje van Ginneken, die in 1985 begon met schilderen, is in de ban geraakt van grafiek tijdens haar opleiding aan de Wackers academie in Amsterdam tussen 2010 en 2016. Cas de Vries zijn eerste etswerk dateert uit 1990 toen hij op de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht een serie etsen maakte bij de liederen van de Carmina Burana. Frits van Zeventer is gaan etsen omdat hij een manier zocht om intensiever aan zijn illustraties te werken. Jan Vandeputte is zeven jaar geleden begonnen met etsen.

Het thema van waaruit gezamenlijk werk is gemaakt is De Stoel. Dit thema – in de breedste zin van het woord – heeft zijn kiem in het werk van Jan Vandeputte. Zijn interesse voor dit object komt vanuit zijn vak als psychoanalyticus waarin hij alleen een stoel nodig heeft om praktijk te houden. De geëtste stoel bleef een terugkerend thema en om dat te omarmen laten nu alle vijf de kunstenaars hun licht daarop schijnen met als resultaat een diversiteit aan werken. Van een dansende stoel tot een stoel van het leven, van een verlaten troon naar een geabstraheerd detail.

Dinsdag 20 maart opent de expositie Op Grafiek Gestoeld om 17:00. Zondag 25 maart om 14:00 is er een gezamenlijke sluiting.

Van 20 mrt 20 18

t/m 25 mrt 20 18