Enkel kerkgang?

Vroeger, toen gingen mensen op zondag in hun mooiste kleren naar de kerk. Maar is dat nu het hele verhaal? Bij lange na niet! Er waren natuurlijk veel ge- en verboden rondom de zondag, maar een schaarse vrije dag was heel welkom, en werd op verrassend verschillende manieren ingevuld.

Verrassend

Sommige ‘regels’ over de zondag komen op ons wat vreemd over – zo hoefde een nette dame zich niet te schamen als ze op zondag borduurde, maar breien kon dan weer niet door de beugel: dat was werken. Een wandeling was keurig, maar zwemmen kon volgens velen echt niet. Menig boer stak op zondag een sigaar op, maar rookte hij ’s maandags het restje ervan op, dan kon hij op schuine blikken rekenen: “die denkt zeker dat het nog zondag is!”

Verschillend

At u op zondag vroeger soep? Of misschien nu nog wel? Dan sluit u aan bij een oude gewoonte. Ook een zondagse wandeling of familiebezoek zijn en waren heel traditioneel. Maar over veel bezigheden waren de meningen nogal verdeeld – zo kon in het ene dorp de Schutterij rustig een wedstrijd op zondag organiseren, terwijl het elders al verontwaardiging opwekte om te gaan fietsen. Laat u verrassen, en kijk met verwondering, maar ook herkenning, door de ogen van Zeeuwen van toen naar een Zeeuwse zondag.

Beeld: Op ’n Zeeuwse Zondag, Historisch Museum de Bevelanden