Tentoonstellingen aanmelden

Op Reis – Historisch Toerisme

Stedelijk Museum Zutphen, Zutphen

In deze bijzondere tijd is het verlangen naar reizen misschien wel groter dan ooit. In de tentoonstelling Op Reis – Historisch Toerisme schetsen we een beeld van toerisme en de reiziger in vroegere tijden. Een vleugje nostalgie – in beeld gebracht door prachtige collectiestukken als souvenirs, reisverhalen, prenten en gezelschapsspellen.

Ga op reis in het Stedelijk Museum Zutphen: dwaal door de zalen, beklim de trappen naar de verschillende verdiepingen en ontdek hoe Zutphenaren vroeger op wereldreis gingen. Wist je bijvoorbeeld dat je vroeger ook al thuis op reis kon gaan? Reizen werd in beeld gebracht met illuminatieprenten, stereofoto’s en gezelschapsspellen. En natuurlijk kwamen er ook toeristen naar Zutphen tóe. Zij namen leuke Zutphen-souvenirs mee terug naar huis, zoals porseleinen serviesgoed met afbeeldingen van Zutphen. Reizen was en is nu nog steeds een geliefd thema voor kunstenaars. Dit laten we zien met een aantal werken uit de collectie van Museum Henriette Polak.

Reizen vroeger en nu

Een reis kon vroeger een middel zijn om gezondheid te zoeken. Toeristen maakten aantekeningen over geneeskrachtige bronnen en trokken naar populaire kuuroorden. Maar reizigers werden niet altijd en overal met open armen ontvangen. Ze werden soms beschouwd als overbrengers van besmettelijke ziekten. En net als in coronatijd, werden ze daarom soms niet toegelaten tot een stad of een land. Van reizen word je een beter mens, vonden velen vroeger. En misschien nu ook nog wel. Maar reizen is bovenal vermaak, een ontsnapping aan de alledaagse werkelijkheid. Deze kanten van reizen toont de tentoonstelling Op Reis.

Met werken van musea uit heel Nederland

In de tentoonstelling zullen werken van het Stedelijk Museum Zutphen, Museum Henriette Polak en het Regionaal Archief Zutphen aangevuld worden met prachtige bruiklenen uit onder andere het Rijksmuseum, het Amsterdam Museum, het Frans Halsmuseum, Rijksmuseum Twenthe en het Stedelijk Museum Alkmaar. Uit een particuliere collectie kun je twee originele Rembrandt-etsen bewonderen.

Beeld: website Stedelijk Museum Zutphen

Van 17 jul 20 21

t/m 7 nov 20 21