Tentoonstellingen aanmelden

Open Monumentendag – Boeren, burgers en buitenlui

Verschillende locaties Verschillende locaties, Nederland

Tip van Museumtijdschrift:

Boeren, burgers en buitenlui; ze lijken vreemden van elkaar, maar door hun economische en culturele relaties zouden stad en land elkaar niet kunnen missen. Deze eeuwenoude verbondenheid is dit weekend zichtbaar in vele bijzondere, veelal gratis toegankelijke boerderijen, buitenplaatsen en stadsvilla’s.

We selecteerden drie hoogtepunten, die het thema elk vanuit een uniek perspectief belichten:
1. Tijdens een fietstocht door Utrecht ontdek je hoe de stad groeide en de welgestelden uitweken naar het buitengebied, waarmee het scherpe onderscheid tussen burgers en buitenlui verdween.
2. In de landelijke omgeving bij Voorschoten opent Hof van Duivenvoorde, een bezoekerspaviljoen bij adellijk buitenverblijf Duivenvoorde.
3. Leeuwarden staat dit weekend geheel in het teken van Piet de Vries, de architect van het ‘baksteenexpressionisme’ uit de jaren dertig. Exclusief voor Monumentendag openen vele door hem ontworpen monumenten hun deuren, zoals het voormalige PTT-gebouw en zelfs enkele privéwoningen.

Atelier Manenburg, Utrecht

In het weekend van 9 en 10 september 2017 zijn meer dan vierduizend prachtige monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen. Het is dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt, of om mee te doen aan een eenmalige activiteit.

Van 9 sep 20 17

t/m 10 sep 20 17