Tentoonstellingen aanmelden

Opening nieuwe parkdelen: Tobias’ Tún, Frijlân en Dwaalster

Park Vijversburg, Tytsjerk

Vijversburg krijgt er drie parkdelen bij: Tobias’ Tún, Frijlân en Dwaalster. Vol met verrassende elementen. We lichten een tipje van de sluier op: • Een waterlabyrint met vlotten voor kinderen.

• Een dwaalster met hoge heggen en een panoramaheuvel.
• Heuvels met beplanting door Piet Oudolf.
• Een grote tuin met o.a. een spannende kruipbuis.
• Een boomhut met uitzicht over het hele park.
• Een brug, maar niet boven maar ónder het water.
• En nog veel meer.

Tobias’ Tún
Tobias’ Tún heeft een oppervlakte van circa 3 ha. en is ingericht door de kunstenaar Tobias Rehberger. Het basisidee van Tobias Rehberger is het opnieuw creëren van “de tuin van zijn oma”. Achter elke hoek een nieuw avontuur, een nieuwe verrassing. Een park zonder gebaande paden, maar een tuin die je zelf moet ontdekken. Een tuin die als een zelfstandig eiland in de vorm van een ruit ligt. De buitenrand bestaat uit beukenbomen met ondergroei, er is geen enkele hint wat er binnen te vinden is. Wie zich er aan waagt, betreedt een sprookje en kan zomaar een boomhut ontdekken of een tunnel, een meertje met een steiger en waterlelies, hangmatten met een boekenmachine in de buurt of geweven fruitbomen. In de vormgeving is aandacht besteed aan de overgang tussen het bestaande en het nieuwe park, zowel fysiek als inhoudelijk. Hiertoe wordt onder andere de oorspronkelijke zichtlijn vanuit Villa Vijversburg richting Leeuwarden door Tobias’ Tún hersteld.

Frijlân
Frijlân is voor een belangrijk deel gericht op de ‘kleine’ bezoekers van het park: de kinderen. Dit deel van het park is een drassig gebied dat een aantrekkelijke vegetatie biedt voor kinderen. Een gebied waar kinderen uitgedaagd worden om in contact te komen met de elementen van de natuur. De beplanting op de heuvels in het gebied is aangelegd door Piet Oudolf en de natuurlijke speelelementen zijn ontworpen door Heilien Tonckens. Een spannend onderdeel is het waterlabyrint waarin kinderen met een vlot op ontdekkingsreis kunnen. In dit parkdeel is een extra afsluitbare ingang van het park aangelegd. Deze is bedoeld voor abonnementhouders die vanuit Leeuwarden/De Groene Ster komen. Het is hier dus niet mogelijk een kaartje te kopen.

Dwaalster
Dwaalster heeft een oppervlakte van circa 7 hectare. Het landschapsontwerp is gemaakt door LOLA landscape architects en Deltavormgroep. Dit parkdeel wordt gekenmerkt door het vormcontrast en een ander gebruik van waterpartijen dan in de overige plandelen. Binnen Dwaalster is een gebied opgenomen waarin ruimte is om te verdwazen en te dwalen. Centraal in Dwaalster zijn de grote hagen in de vorm van een ster. De hagen delen het perceel op in ruimtes met verschillende afmetingen die geschikt zijn voor flexibel gebruik, waaronder exposities, bloementuinen, weides enzovoorts. De beplanting in het ontwerp wordt nadrukkelijk door de mens beïnvloed. De hagen worden gesnoeid, de wilgen worden geknot en de bloemrijke grasvegetatie daartussen wordt nauwkeurig ingeplant. De plantsoorten worden uitgezocht om zoveel mogelijk diersoorten aan te trekken. De bonte hagen en de grastuinen zijn daarom zorgvuldig afgestemd op de gebiedseigen beplantingsoorten. De ster legt een verband met het omliggende landschap, elk uiteinde heeft een eigen functie, een venster met zicht over het nabij gelegen natuurgebied van de Fryske Gea, een aanlegsteiger voor kano’s en een venster met zichtlijn naar de Villa.

Van 12 sep