Tentoonstellingen aanmelden

Operatie Noordzee 1944-1945

Seafront Maritiem Themapark, Zeebrugge

Vier jaar lang lijkt West-Europa een onneembare Duitse vesting, tot in juni 1944 de geallieerden op D-Day het kanaal weten over te steken en de opmars naar Berlijn begint. Zo lijkt het alvast, want in oktober van datzelfde jaar loopt het offensief vast op Walcheren, het Zeeuwse eiland dat de bevoorrading van Antwerpen blokkeert. Op 1 november doen ze D-Day nog eens over met Canadese, Poolse, Britse, Franse, Noorse, Nederlandse én Belgische troepen. Operatie Noordzee vertelt het verhaal van die beslissende stap in de strijd tegen Hitler.

Een verhaal in vier etappes

De oorlog op zee draaide rond de bevoorrading van de geallieerden. Duikboten en konvooien, dieptebommen, Schnellboten, torpedo’s en radarsystemen speelden hierin een centrale rol. De expo toont echte torpedo’s en maquettes van de boten en leert hoe de duikboten het finaal moesten afleggen.

Duitsland kwam pas in het defensief toen hun betonnen verdedigingslijn, de Atlantikwall, op 6 juni 1944 bij D-Day kon worden doorbroken. Deze bevrijding, precies 75 jaar geleden, start in ons land met een triomftocht. De expo toont een autokanon waarmee de Canadezen ons land binnen trokken, de snelle bevrijding van de kust en de grote steden, de rol van chocolade, de reacties van de mensen en hoe het stropte nabij Zeeland.

De bevrijding van Walcheren had meer voeten in de aarde (en de zee). Het strategische plan, de voorbereiding vanuit de lucht, de landing, de overstromingen, de overgave van de Duitse troepen en het moeizame vrijmaken van de Westerschelde; allemaal elementen waarbij de Belgische marine een bepalende rol speelde. Grote evocaties van de schepen, kinderverhalen, uitgebreid filmmateriaal, gevallen vliegtuigonderdelen en het kanon van het schip dat de aanval leidde vertellen mee het verhaal.

Tenslotte neem je als bezoeker ook een duik onder de zeespiegel naar wat er vandaag nog rest van die slag: de wrakken van de geallieerde en Duitse schepen die voor onze en de Nederlandse kust liggen. Originele vondsten, film en foto’s nemen je mee naar de verhalen van de schepen die hun thuishaven niet meer wisten te bereiken.

De tentoonstelling toont enkele grote topstukken, naast verhalen van gewone mensen die het meemaakten. Ook de gezinnen komen aan bod. Kinderen maken op een eenvoudige maar tastbare manier kennis met het einde van de tweede wereldoorlog.

Van 8 jun 20 19

t/m 3 jan 20 21