Collecting the City is dé plek waar het Amsterdam Museum onze levendige stad ‘verzamelt’ en presenteert, in samenwerking met verschillende partijen en groepen in de stad. Deze derde editie verlengen we de kleine tentoonstelling Operatie Wonen over de wooncultuur en -crisis in Amsterdam.
In Operatie Wonen wordt vanuit het heden teruggeblikt op een eeuw Amsterdamse wooncultuur. Je ziet de ontwikkeling van woonsituaties in bepaalde Amsterdamse buurten en er wordt ingezoomd op de huidige wooncrisis. Zit er een verschil in hoe je wíl wonen en hoe je op dit moment kán wonen? En wat is hier de oplossing voor?
De tentoonstelling blikt terug op een eeuw wonen in Amsterdam vanuit een hedendaags perspectief. Het resultaat is een kritische reflectie op wonen in heden en verleden in de vier wijken waar de lokale musea zijn gevestigd: de Van der Pekbuurt, De Baarsjes, Slotermeer en het Oostelijk Havengebied. Welke problemen zijn er nu op de woningmarkt en wat zijn de oplossingen daarvoor? De visie van experts geeft ons inzicht.
Ook buurtbewoners komen aan het woord over hun buurt. Wat trok hen in de eerste plaats aan in deze buurt en hoe zit dat nu?
Een van de eye catchers in dit rijk gevarieerde deel van de tentoonstelling is het Rad van (On)fortuin, uit de eigen collectie van het Amsterdam Museum. Dit laat tien enigszins twijfelachtige manieren zien waarop jongeren in 2021 een woning in de hoofdstad kunnen krijgen. Het schetst een triest beeld omdat, of je het nu leuk vindt of niet, iedereen in Amsterdam een winnaar of verliezer is in de huizenmarktloterij. Het wiel is gemaakt door Hans de Tweede (1997) en Tycho (1994) voor een groot protest in het Westerpark op 12 september 2021, waarbij ruim 10.000 mensen hun frustratie uitten over het huisvestingsbeleid van de stad. Daarna werd het stuk opgenomen in de collectie van het Amsterdam Museum.
Beeld: Henk Rougoor