WELKOM BIJ DE TENTOONSTELLING “OUD LAND – PREHISTORIE VAN FLEVOLAND”
Voordat het nieuwe land Flevoland bestond, lag hier de uitgestrekte Zuiderzee. Eeuwenlang voeren schepen over deze zee voor handel, maar vele vergingen ook met man en muis. Maar vóór de Zuiderzee, in de prehistorie, was dit nog land. Dit ‘Oud Land’ werd bewoond door mensen van de Swifterbantcultuur, die bijzondere sporen in het landschap hebben achtergelaten, zoals een prehistorische voetafdruk.

De tentoonstelling “Oud Land – Prehistorie van Flevoland” neemt bezoekers mee op een fascinerende reis door de prehistorie van Flevoland, van het Paleolithicum tot aan de IJzertijd. Een speciale focus ligt op de Swifterbantcultuur (5000-3500 v.Chr.), een gemeenschap die al te maken had met ingrijpende veranderingen in het landschap door klimaatverandering. In deze tentoonstelling zijn archeologische vondsten uit elke gemeente van Flevoland te zien.

ONTDEK DE OVERGANG VAN JAGER-VERZAMELAAR NAAR BOER
Bezoekers ontdekken hoe de bewoners van deze regio de overgang maakten van een jager-verzamelaarsbestaan naar een boerenbestaan. Het rijke landschap, vol water en natuurlijke hulpbronnen, speelde een cruciale rol in hun levenswijze. De inrichting van de tentoonstelling zorgt ervoor dat bezoekers zich voelen alsof ze in een kijkdoos van de wereld van de Swifterbantmens terechtkomen.

HET VERHAAL VAN EEN DYNAMISCH LANDSCHAP
Tijdens de periode waarin de Swifterbantmensen hier leefden, was het gebied doorsneden met kreken, waar het op de oevers goed toeven was van voor- tot najaar. Later, in de Bronstijd en IJzertijd, werd het land steeds natter en onbewoonbaar. Dankzij deze natte omstandigheden zijn er zoveel bijzondere objecten in de bodem van Flevoland bewaard gebleven. Ze vertellen het verhaal van dynamische mensen in een dynamisch milieu van klimaatverandering. Flevoland, ooit deel van het uitgestrekte Doggerland, transformeerde door de eeuwen heen van een drasland met moerassen naar de Zuiderzee.

UNIEKE INZICHTEN DOOR NIEUW DNA-ONDERZOEK
Nieuw DNA-onderzoek toont aan dat prehistorische jager-verzamelaars in ons gebied een donkere huidskleur en waarschijnlijk lichte ogen hadden. Dit geldt zowel voor Michelle, die aan het eind van het Mesolithicum leefde, als voor de mensen van de Swifterbantcultuur. Zij hadden mogelijk een iets lichtere huid dan hun voorgangers, maar waren zeker niet wit. Maja d’Hollosy, die eerder de Swifterbantman reconstrueerde, heeft hem daarom speciaal voor deze tentoonstelling een make-over gegeven volgens de nieuwste inzichten.

Kom en beleef de geschiedenis van Flevoland zoals nooit tevoren bij Batavialand!