Het werk van Linda Molenaar is niet alleen het vervaardigen van een idee in haar hoofd, het neemt haar hele leven in beslag. Een leven waarin de kunstenaar zich onbekende en soms onbeminde werelden eigen maakt.

Een cello van mensenhaar, een tutu van honderden versleten balletschoenen, een vleugel van duizend pianohamertjes, ontelbare bovenbeenbotjes van muizen uit braakballen: het materiaal is steeds het vertrekpunt van een ontdekkingstocht. De wonderlijke combinaties van materialen vertellen over grote levensthema’s als symbiose en autonomie, verwondering en vervreemding, leven en dood, troost en hoop.

Het materiaal waarmee Linda Molenaar haar ideeën vormgeeft bevindt zich op vreemde plaatsen en soms donkere plekken. Om er aan te komen moet er eerst gejaagd worden. Veren, varkenskiezen, zijden stropdassen of de huid van een Fries paard; de verzamelde buit wordt meegenomen naar het atelier aan huis. Ambachtelijke technieken zoals het vervaardigen van pruiken of het spinnen van wol worden aangeleerd. Of het atelier verandert in een broednest, als Linda wekenlang een kippenei probeert uit te broeden met haar eigen lichaamswarmte.

Allerlei verschillende voorwerpen en elementen van mens en dier, gecombineerd met protheses en andere ‘hulpstukken’, worden ontleed, samengebracht, ingenaaid en aangekleed tot een wezen op zich. Soms bewoond door het lichaam van de kunstenaar zelf. Linda kruipt dan letterlijk en figuurlijk in haar werk om het in levenden lijve te laten zien. De ontmoeting met het werk is een vervreemdende ervaring. Is dit echt of nep, is het een dier of een mens, is het dood of levend? Een spannende confrontatie die leidt tot een verbinding in het nu.

De expositie ‘OUT side IN side OUT’ beslaat het zo goed als complete oeuvre van de kunstenaar tot nu. Haar beeldende kunst en performance-kostuums worden tentoongesteld, performances opnieuw uitgevoerd of op video gepresenteerd. Ook het werk dat Linda Molenaar tijdens internationale residenties maakte is vertegenwoordigd. De kunstenaar ziet de tentoonstelling in Deventer als een binnenlandse residentie. Ze is gedurende de hele tentoonstellingsperiode met een actief atelier aanwezig.

‘OUT side IN side OUT’ geeft inzicht in de continue ontwikkeling die Linda Molenaar doormaakte van haar vormende jaren op de kunstacademie in Kampen, via de performance opleiding DasArts in Amsterdam tot aan haar opleiding tot Natuurgids in Alkmaar. Het onderzoeken van de verhouding tussen mens en natuur is daarin een belangrijke leidraad.

Beeld: Bergkerk Deventer