Oude knarren roeren zich

Expositie van Gerard Engels en Jan-Peter van Opheusden in Kasteel Geldrop.

Engels (1945) en Van Opheusden (1941) volgden hun opleiding aan de Academie voor Industriële Vormgeving te Eindhoven, waarna ze ieder hun eigen richting in de kunstwereld volgden; de een als beeldhouwer, de ander als schilder.

In het begin van zijn carrière als beeldhouwer ontdekte Engels tijdens de restauratie van oude houten beelden dat het werken met figuren hem diepe voldoening gaf. Die beelden lieten hem het klassieke schoonheidsideaal van het menselijk lichaam zien, een leidraad voor zijn verdere loopbaan. Autodidact Engels heeft zich ontwikkeld tot een vakkundig, traditioneel beeldhouwer, die in staat is de vorm en beweging van mens en dier overtuigend te reduceren tot een ruwe, schetsmatig geopende compositie van vlakken en lijnen. Dit heeft geleid tot krachtige, abstracte bronzen torsen en beelden van paarden.

Van Opheusden tekende en schilderde al jong; op 14-jarige leeftijd exposeerde hij in een galerie in Katwijk aan Zee. Zijn grote doorbraak in de kunst kwam in 1985. Via galeriehouder en kunstverzamelaar Lambert Monet kreeg hij de kans om zijn werken wereldwijd te exposeren. Na zijn succesvolle tentoonstelling in 1998 onder de Grande Arche in Parijs groeide de waardering voor zijn werk gestaag. Vandaag de dag vinden zijn werken hun plek in grote collecties van voornamelijk particuliere verzamelaars over de hele wereld. Voor Van Opheusden is schilderen een uitdrukking van innerlijke harmonie. Kleur, vaak primaire en contrasterende kleuren, zijn cruciaal in zijn werk om directe emoties uit te drukken.