Poseidonia, zoals Paestum van oorsprong heette, werd rond 600 v.Chr. gesticht aan de Baai van Salerno in Zuid-Italië. De dynamische geschiedenis en culturele diversiteit van de stad, met haar beroemde Griekse tempels, staan centraal in de tentoonstelling Paestum – stad van godinnen. Ruim tweehonderd van de mooiste stukken van Paestum zijn bijeengebracht, waaronder unieke, beschilderde grafwanden uit het archeologisch museum van Paestum, tempelornamenten, godinnenbeeldjes, beschilderd luxe aardewerk, fijn glaswerk, votiefgaven en munten.

Topstukken: beeld godin Hera en beschilderde grafwanden

Absolute topstukken in de tentoonstelling zijn het schitterende marmeren beeld van de godin Hera op een troon en acht fraai beschilderde grafwanden uit het museum van Paestum. Ook ziet u beeldjes van terracotta, brons en marmer, een bronzen Griekse wapenuitrusting, wierookvaasjes, prachtig beschilderd aardewerk, fijn glaswerk en een grote verscheidenheid aan votiefgaven en munten. Het indrukwekkende decor van de tentoonstellingszalen weerspiegelt de karakteristieke schoonheid van het Zuid-Italiaanse landschap. U beleeft de kenmerkende Dorische tempelarchitectuur van de oude stad door middel van bijzondere kurkmodellen uit de achttiende eeuw, 3D-prints van tempelsculpturen op ware grootte, originele terracotta tempel-ornamenten en reconstructietekeningen.

Griekse bewoners

De eerste bewoners van Poseidonia waren Grieken uit de legendarisch rijke en machtige stad Sybaris in Zuid-Italië. Ze stichtten de nieuwe stad in de vruchtbare riviervlakte van de Silaris, nu de Sele. De welvaart van de stad wordt weerspiegeld in de drie enorme tempels die vandaag de dag nog het landschap van Paestum domineren. De tempels waren gewijd aan de godinnen Hera en Athena. Ze behoren tot de best bewaarde ter wereld. In de vierde eeuw v.Chr. nam de politieke onrust in Zuid-Italië toe. Volkeren uit het binnenland namen de macht van de Grieken gedeeltelijk over. In Poseidonia leidde dit tot overheersing van de Lucaniërs die ook al in Paestum woonden en nauwe banden hadden met de Grieken. In de tentoonstelling ontdekt u hoe de stad zich verder ontwikkelde.

Beeld: Beeld van de godin Hera | Collectie: National Archaeological Museum of Paestum